CCI

Protiv veza: Građani peticijom traže pošteno zapošljavanje u državnoj službi

Gospodarstvo / Posao | 08. 09. 2017. u 12:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapošljavanje u javnom sektoru prema sposobnostima, a ne podobnostima kandidata, cilj je kampanje koju danas u Sarajevu provode Centri civilnih inicijativa.

Na Trgu djece Sarajeva postavljen je štand gdje zainteresirani građani potpisuju peticiju tražeći pošteno zapošljavanje u državnoj službi, zdravstvu, prosvjeti, javnim poduzećima itd.

Iz CCI-a su poručili da osobne sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata moraju biti presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, a ne stranačka ili obiteljska veza.

Organizatori ove ulične akcije pod nazivom "Pošteni javni konkursi-jednaka šansa za sve“, koja se provodi u okviru generalne kampanje nazvane "Sposobnim, a ne podobnim“, navode da je interes građana za potpisivanje peticije veliki ne samo u Sarajevu već i u drugim bh. gradovima u kojima je kampanja provođena.

CCI smatra da što prije, na svim nivoima u BiH, treba izmijeniti ili donijeti nove zakone o državnoj službi po ugledu na Unsko-sanski i Sarajevski kanton, a u skladu sa SIGMA principima reforme javne uprave. Potom treba urediti podzakonske provedbene propise, odnosno detaljnije urediti javne natječaje na način da se osiguraju pravična i poštena selekcija te izbor i zapošljavanje u javnu upravu najboljih među kandidatima.

Pozivajući se na rezultate monitoringa, CCI ocjenjuje da je proces zapošljavanja generalno vrlo netransparentan.

''Promatrano kroz četiri kriterija: da se svi konkursi objavljuju na web-stranicama organa koji zapošljava, da se objavljuju u dnevnim novinama, da su svi kriteriji za ocjenjivanje na natječaju dostupni kandidatima, kao i da se sastavi komisija objave prilikom raspisivanja natječaja, došlo se do zaključka da trenutni indeks transparentnosti procesa zapošljavanja iznosi tek 32 na skali od nula do 100'', navode iz Centara civilnih inicijativa.

Kopirati
Drag cursor here to close