Prosvjedna šetnja doktora HNŽ: Vaš život je u našim rukama

Sindikat od županije Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.
Gospodarstvo / Posao | 12. 03. 2018. u 08:25 Bljesak.info
Kopirati

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ)  u ponedjeljak su održali mirnu prosvjednu šetnju kako bi upozorili sve na ignorantski odnos županijske vlasti prema njihovih zahtjevima.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjedna šetnja započela je nešto nakon osam sati, a liječnici su se od stadiona pod Bijelim Brijegom uputili prema zgradi Vlade HNŽ.

''Zahtjevi Sindikata ostaju i dalje isti. U utorak ćemo se sastati s premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom'', rekla je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije.

Ranije su doktori donijeli odluku po kojoj će 19. ožujka stupiti u generalni štrajk.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ donio je takve odluke zbog, kako tvrde iz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNŽ prema stavovima i zahtjevima sindikata.

Sindikat od županijske Vlade traži potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. 

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka, te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović ranije je izjavio kako ta vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost i stoga ne može prihvatiti uporno inzistiranje jednog od tri sindikata zdravstva na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivom ugovoru.

Ocijenio je kako za zajedničkim pregovaračkim stolom ima prostora i načina da se kroz granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu za svaku kategoriju djelatnika definiraju koeficijenti za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.

Liječnici će za vrijeme štrajka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primaju se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Kopirati