Prosvjedna šetnja doktora HNŽ: Vaš život je u našim rukama

Sindikat od županije Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama.
Gospodarstvo / Posao | 12. 03. 2018. u 08:25 Bljesak.info
Kopirati

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ)  u ponedjeljak su održali mirnu prosvjednu šetnju kako bi upozorili sve na ignorantski odnos županijske vlasti prema njihovih zahtjevima.

Prosvjedna šetnja započela je nešto nakon osam sati, a liječnici su se od stadiona pod Bijelim Brijegom uputili prema zgradi Vlade HNŽ.

''Zahtjevi Sindikata ostaju i dalje isti. U utorak ćemo se sastati s premijerom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenkom Hercegom'', rekla je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije Hercegovačko - neretvanske županije.

Ranije su doktori donijeli odluku po kojoj će 19. ožujka stupiti u generalni štrajk.

Strukovni sindikat liječnika medicine i stomatologije HNŽ donio je takve odluke zbog, kako tvrde iz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNŽ prema stavovima i zahtjevima sindikata.

Sindikat od županijske Vlade traži potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. 

Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 marke na 2,6 maraka, te povećanje koeficijenata za 1,2 za sve grupe liječnika - za doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Glasnogovornik Vlade HNŽ Pero Pavlović ranije je izjavio kako ta vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost i stoga ne može prihvatiti uporno inzistiranje jednog od tri sindikata zdravstva na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivom ugovoru.

Ocijenio je kako za zajedničkim pregovaračkim stolom ima prostora i načina da se kroz granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu za svaku kategoriju djelatnika definiraju koeficijenti za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.

Liječnici će za vrijeme štrajka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primaju se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.