Doktori medicine i stomatologije

Prosvjed pred Vladom u Mostaru

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH navodi kako se ništa nije promijenilo i da Vlada FBiH nije učinila ništa…
Gospodarstvo / Posao | 01. 07. 2021. u 13:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doktori medicine i stomatologije FBiH prosvjeduju pred zgradom federalne Vlade u Mostaru.

Ovo je treće po redu prosvjedno okupljanje zbog neusvajanja Zakona o reprezentativnosti sindikata. Prethodna dva puta prosvjedi su bili u Sarajevu.

Marina Berberović predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u rekla je kako su se okupili doktori iz cijele Federacije zbog neusvajanja Zakona o reprezentativnosti Sindikata kojim bi se doktorima omogućilo da zastupaju sami sebe.

''Dobili smo informaciju da je danas na sjednici Vlade FBiH konačno zakon usvojen, međutim ne znamo u kojem obliku i da li to doktorima odgovara, odnosno je li Vlada pokazala da poštuje doktore. Definitivno je da su napravili korak usvajanjem zakona sad je sljedeći korak usvajanje na Parlamentu kako bi naše pitanje išla do kraja'', rekla je Berberović.

Navela je kako se ovaj zakon se mora donijeti.

''Ova procedura je potrajala predugo i to je zakon koji će nam omogućiti da doktor zastupa doktora, odnosno da o radnim pravima doktora odlučuju oni sami a ne ostali uposleni u zdravstvu kao što je to do sada bio slučaj'', navela je.

Foto: Bljesak.info / Doktori medicine i stomatologije FBiH prosvjeduju pred zgradom federalne Vlade u Mostaru.

Rifad Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, rekao je kako od vlade očekuju da usvoji Zakon o reprezentativnosti koji je bila dužna usvojiti prije četiri godine.

''Taj zakon je napisan, dogovaran, ispregovaran i on je trebao davno da se nađe na sjednici Vlade FBiH koja danas zasjeda, ali ne u Mostaru kako je bilo najavljeno. Po treći put su nas izbjegli, ja razumijem bruku i sramotu i da da je teško doktorima pogledati u oči, doktorima koji traže osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na sindikalno organiziranje'', rekao je.

Zaid kaže kako zakon koji je dogovoren treba biti usvojen u postotku koji odgovara i Sindikatu doktora upućen kao prijedlog doktora na Federalni parlament, ''kako bi se ova bruka i sramota više okončala''.

''Svugdje na ovoj planeti doktori imaju svoj Sindikat i na taj način ostvaruju svoja prava, to je mjera vrijednosti u svim državama kad je u pitanju zdravstveni sustav i tako će biti i u našoj državi. Položaj doktora nije ništa bolji ni lošiji od položaja građana, on je isti, on je katastrofalan i mi ga želimo mijenjati nabolje za sve'', rekao je.

Doktori medicine i stomatologije FBiH prosvjeduju pred zgradom federalne Vlade u Mostaru. - Prosvjed pred Vladom u Mostaru

Foto: Bljesak.info / Doktori medicine i stomatologije FBiH prosvjeduju pred zgradom federalne Vlade u Mostaru.

Istaknuli su da ako Vlada FBiH na čelu s aktualnim premijerom i ministrom rada i socijalne politike nije  u stanju ni tako jednostavan posao završiti, onda se kao doktori pitaju je ima li smisla ove ljude nazivati premijerom, ministrima... Navedeno je kako Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH ''nikada neće odustati od borbe za dostojanstvo i pravo doktora da budu jednaki s drugima''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close