Sve više odlazaka

Prošla vremena: Radnike neće zadržati plaće od 400-500 KM

Sve je veći broj odlazaka radnika i jedino ih se može zadržati kvalitetnim poslovima i plaćama
Gospodarstvo / Posao | 29. 12. 2017. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija

Premijer Srednjobosanske županije (SBŽ) Tahir Lendo izjavio je u petak kako je iz županijske Vlade uspješna i stabilna godina, bez nerješivih pitanja i s visokim stupnjem suglasnosti pri donošenju odluka.

'' Financijski stojimo stabilno i vodili smo računa o svakoj utrošenoj marki. Dakle, bio je to vrlo ozbiljan i plodonosan rad Vlade, iako, naravno, uvijek može bolje'',  kazao je Lendo novinarima u Travniku.

Govoreći o prioritetima u idućoj godini, istaknuo je, među ostalim, kako se očekuju značajne odluke kada je u pitanju zdravstvo i školstvo.

''To su i najveće reformske odluke jer želimo unaprijediti ta dva sektora, odnosno provesti racionalizaciju i reorganizaciju. I naravno, očekujemo nekoliko drugih zakona, koji su od vitalnog interesa za SBŽ, poput zakona o pripadnosti javnih prihoda, te izmjena i dopuna Zakona o koncesijama'', istaknuo je on, dodavši kako se očekuje smanjen broj upisa učenika u srednje škole, pa će biti nužno riješiti problem viška profesora.

Na pitanje novinara zašto je SBŽ i dalje županija s najmanjom prosječnom plaćom u Federaciji BiH, Lendo je rekao kako je gospodarstvo na tom području većim dijelom bilo nisko akumulativno.

''To su proizvodnje za široke mase, gdje je teško imati visoke prosjeke. Tekstil, koža, obuća, trgovina, to su oblasti u kojima je teško imati visoka primanja. Međutim, prelazimo lagano iz te nisko akumulativne u kumulativnu privredu i sve je veći broj dobrih pogona te se nadam da ćemo izvući taj prosjek na zadovoljavajuću razinu'',  dodao je.

Pozvao je poduzetnike da povećaju plaće uposlenicima, naglasivši kako ih je jedino tako moguće zadržati.

''Sve je veći broj odlazaka radnika i jedino ih se može zadržati kvalitetnim poslovima i plaćama...Da dolaze na posao zadovoljni, a ne da rade za 400 ili 500 maraka, što su, po mom mišljenju, već prošla vremena'', kazao je Lendo.

Kopirati
Drag cursor here to close