Može bolje

Projektom 'Lokalni integrirani razvoj' zaposleno 679 osoba

U okviru ovog projekta pružena je pomoć razvoju malih i srednjih pouzeća, ali i općinama u smislu planiranja proračunskih sredstva zbog čega je generirano oko 10 milijuna KM usmjerenih poslije za dalji razvoj tih zajednica.
Gospodarstvo / Posao | 10. 07. 2019. u 15:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupom nazvanim "Može bolje" na kojem je razgovarano o mogućnostima razvoja u lokalnim zajednicama okončan je projekt "Lokalni integrirani razvoj" implementiran u 20 općina širom Bosne i Hercegovine čiji je rezultat zapošljavanje 679 osoba. 

Projekt je financirala Europska unija sa šest milijuna eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prethodne tri godine. 

U okviru ovog projekta pružena je pomoć razvoju malih i srednjih pouzeća, ali i općinama u smislu planiranja proračunskih sredstva zbog čega je generirano oko 10 milijuna KM usmjerenih poslije za dalji razvoj tih zajednica. 

Jedan od onih kojima je ovaj projekt pomogao u razvoju vlastitog biznisa je Emir Bulić iz Tuzle koji je pokrenuo firmu "Bueno" za proizvodnju gumenih bombona bez glutena i integralnih grickalica.

Video: Projekat

 U okviru projekta, kaže, poduzetnici su prošli trening koji ih je pripremio za prepreke na koje mogu naići tijekom pokretanja biznisa, ali dobio je i financijsku podršku nakon čega je kupio potrebnu opremu. 

Zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Khaldoun Sinno pojasnio je da je ovaj projekt dio većeg programa koji je usmjeren na sanaciju posljedica od katastrofalnih poplava koje su BiH pogodile 2014. godine. 

''Ovim smo pomogli općinama, malim i srednjim pouzećima, ali i razvoju. Konkretno, poduzećima je omogućena nabavka opreme, otvorena su nova radna mjesta, omogućen je izvoz proizvoda i plasiranje proizvoda unutar zemlje'', dodao je Sinno. 

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera govoreći o rezultatima naglasila je da je racionalizacijom troškova unutar jedinica lokalne samouprave podržano 40 infrastrukturnih projekata koji su dugo čekali na implementaciju. 

Kako je zaključeno, ovim projektom potpomognut je život 160.000 građana širom zemlje, a izražena je nada da će ovakav zajednički pristup omogućiti bolji lokalni razvoj. 

Kopirati
Drag cursor here to close