Informatikom protiv virusa

Prointer tijekom pandemije dobio tendere vrijedne 12,3 milijuna KM!

Kroz 11 tendera prošlo je sve i svašta – od informatičke opreme, preko licenci do LED rasvjete i održavanja telefonskih sustava.
Gospodarstvo / Posao | 30. 04. 2020. u 16:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme pandemije virusa korona režim u Republici Srpskoj odlučio je pomoći! Po 1.000 KM obećano je medicinskim radnicima, policajcima, inspektorima zaposlenim u Inspektoratu RS, ali i onim opžinsim, pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite.

Pomoć, u vidu tenderskih ugovora, stigla je i “Prointeru”. Samo 55 dana korona krize bilo je dovoljno za potpis na 12.330.570 KM vrijedne poslove!

Dok član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dočekuje kamione pomoći iz Srbije i pognute glave sluša kako tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić ističe da je RS u teškoj financijskoj krizi, dok se miješa u nadležnosti koje su daleko od njegovih, obiteljski biznis sakriven je iza tenderske zavjese. I za njega nema bojazni, piše Žurnal.

Kroz 11 tendera prošlo je sve i svašta – od informatičke opreme, preko licenci do LED rasvjete i održavanja telefonskih sustava. “Prointer”, čiji je “suradnik”, prema priznanju oca Milorada, sin Igor, vrijeme pandemije iskoristio je za milijunski vrijedne sumnjive tenderske rabote. Uglavnom kao jedini, podobni ponuđač.

Prvi slučaj zaraze u Banja Luci zabilježen je 5. ožujka, život gospodarstvenia se polako gasio, ali “Prointer” nije zastao. Dan kasnije od Hidroelektrana na Trebišnjici, kao jedini koji je poslao ponudu, dobija posao od 35.076 KM. Licence su produžene!

Krajem ožujka je objavljeno da se Grad Doboj zadužuje za deset milijuna KM, samo dva tjedna nakon što se zadužio 15 milijuna maraka. Dvadesetak dana ranije Gradska uprava na čelu sa bivšim kadrom SDS-a, a sada SNSD perjanicom Borisom Jerinićem, dat će 4.753.017 KM za nabavku LED rasvjetu i uspostavljanje sustava za nadzor i upravljanje javnim svjetlom. Konzorcij sa “Prointerom” čine “Prointerova” “Kaldera”,”Saša Trade”, “Elektroobnova” i “Wiss Light”.

Kako je Žurnal već pisao, i direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić imao je nedovršenog tenderskog posla. Šest dana nakon pojave virusa u Banja Luci amenovao je kupovinu informatičke opreme po cijeni od 292.399 KM upravo od ove firme.

I Hidroelektrane na Dini imale su proračun za “Prointer”. Da najveći sin među gospodarstvenicima ne bi propao pod pritiskom korone, 23. ožuja potpisan je ugovor za “SCADA sustav”, odnosno prilagođavanje za prelazak postojećih pomoćnih pogona na novi sustav upravljanja. U poslu vrijednom 1.052.849 KM poznatim tender majstorima pomoći će “IMP Automatika” iz Beograda.

Miljenik oca Milorada iz reda koalicijsog DNS-a, Nenad Nešić,ne razmišlja mnogo o novcu građana u proračunu javnog poduzeća “Putevi RS”. Rado je 25. ožujka, za poslovni softver, “prointerovcima” dao 4.677.328 KM.

Ako je netko posumnjao, ni suradnja obitelji Čović i Dodik ne trpi pod pritiskom pandemije. “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” 2. travnja SAP licence “Prointeru” plaća 597.209 KM. Zanimljivo, stigle su dvije ponude. Vrijednost jeftinije iznosila je 567.918, za 29.291 KM niže od odabrane.

U vrijeme korone briljiraju gubitaši. Rudnik i termoelektrana Gacko, najveći među onima u sustavu "Elektroprivrede RS" sa minusom od 13,5 milijuna KM, nema para za remont postrojenja. Za to im je potrebno osam milijuna KM, a ako se tome doda prošlogodišnjih 18 milijuna KM, također kredita, za isti posao, zaduženje je ogromno. Elektromotor buster pumpe idealna je priliga za "ugradnju" "Prointera". Ugovor težak 187.083 KM potpisan je 8. travnja.

Osim toga, ni telefonski sustav Vlade RS ne smije ostati bez klika pa dan kasnije Služba za zajedničke poslove izdvaja 244.805 KM.

Dok su medicinski radnici, “nagrađeni” sa po 1.000 KM, ali većina opet zakinuta za prethodne plaće, poreze i doprinose, zbrajali zaražene u RS, financijski je jačao i patriotizam prve obitelji u RS. Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove odlučila je da izradi novi geoportal. Sve košta, zaključeno je 15. travnja, 249.877 KM...

Dok Banja Luka bilježi uvjerljivo najveći broj oboljelih, a stanovništvo, pod strogim mjerama, uglavnom je zatvoreno u četiri zida, Gradska uprava nastavlja surađivti sa “Prointerom”.

Nakon “Viber” stikera, među kojima onaj famozni seksistički “sedam na jednog” nije uklonjen ni nakon obećanja, došao je red na informatičku modernizaciju prometnica. Od 16. travnja znamo da će to građane koštati 234.760 KM. Na sposobnost “Prointera” nije imuna ni Radio-televizija RS, koja za računare i video karte za reportažna kola firmi daje 5.347 KM.

“Prointer” je od početka godine pribilježio pobjedu na više od 50 tendera vrijednih oko 45 milijuna KM. Samo od 1. do 23. siječnja virtualni razvoj Republiku Srpsku koštao je 29.266.450 KM. Tenderski skor iz dana u dan raste, zajedno sa pandemijskim.

“Moj sin Igor nije vlasnik ni ovlašteno lice, ali jeste suradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, surađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode”, priznao je bez pravosudnih posljedica još 18. srpnja prošle godine.

U međuvremenu obitelj je poslovanje “Prointera” proširila i na Sarajevo. Prve tendere ogranak firme dobio je od Vlade RS – 600.000 KM i banjalučke “Elektrokrajine” – 60.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close