(Manje) optimistični

Gospodarstvenici: Nećemo preživjeti novi "lockdown"

"Ogromna je razlika, unutra nema nitko, već sada imamo pet, šest gostiju dođe navečer. Sve se svelo na kavu. Primijeti se, i od prvog do desetog se nešto i dešava, vjerojatno penzije i plaće", kaže Senad Šahimbegović
Gospodarstvo / Posao | 20. 10. 2020. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Privrednici: Nećemo preživjeti novi "lockdown"

Koliko je pandemija korona virusa ostavila poslijedice na male privrednike, možda se najbolje vidi u Visokom. Veliki broj obrta, zanatlija, ugostitelja sabira pazare i čeka nove naredbe kriznih štabova. Nadaju se da jedna od njih neće biti novo zatvaranje - "lockdown". Njega kažu ne bi preživjeli.

Koliko je pandemija korona virusa ostavila posljedice na male privrednike, možda se najbolje vidi u Visokom. Veliki broj obrta, zanatlija, ugostitelja sabira pazare i čeka nove naredbe kriznih stožera. Nadaju se da jedna od njih neće biti novo zatvaranje - "lockdown". Njega kažu ne bi preživjeli.

Pandemija korona virusa mali biznis proizvodnje tašni "Čupa bags" iz Visokog u prvi mah je potpuno blokirala. Ni internet prodaja nije išla.

"Pošto sam ja najviše prodavala torbe za djevojke iz Hrvatske, zatvaranje granica je baš utjecalo na moj posao, nisam mogla da pošaljem torbe, tako da sam jedno vrijeme posao preusmjerila na izradu zaštitnih maski", priča za N1 Aida Agović, Čupa bags.

U međuvremenu, Aida je iskoristila poticaj za poduzetnice. Planira proizvodnju kožnih tašni i nada se dobroj prodaji.

"Imala sam dosta upita djevojaka, žena, koje su tražile isključivo torbe od prave kože".

Nešto manje optimistični su visočki ugostitelji, posljedice dvomjesečnog zatvaranja još osjete. Primijete i razliku u prometu s dolaskom hladnih dana.

"Ogromna je razlika, unutra nema nitko, već sada imamo pet, šest gostiju dođe navečer. Sve se svelo na kavu. Primijeti se, i od prvog do desetog se nešto i dešava, vjerojatno penzije i plaće", kaže Senad Šahimbegović, vlasnik ugostiteljskog objekta.

Iz gradske uprave apeliraju na Vladu FBiH, koja kako kaže raspolaže najvećim resursima da pomogne gospodarstvenike. Poručuju, davali su subvencije, oslobađali obaveza, ali nije dovoljno. Strahuju od zatvaranja malih obrta, kojih je u Visokom veliki broj.

"Hvala Bogu još uvijek nije, što ne znači da toga neće biti. Mi moramo biti spremni i na takve scenarije. Svakodnevno imamo zahtjeve gospodarstvenika. Očekuju subvencije plata, poreza i doprinosa", ističe Amra Babić, gradonačelnica Visokog.

Od novog zaključavanja strahuju i veliki, ali i mali privrednici. Najviše strahuju radnici. Vjeruju da bi novi 'lockdown' doveo do potpunog kraha, a da bi mnoge porodice ostale bez egzistencije.

Kopirati
Drag cursor here to close