NIje nego

Mutno s dodjelama medalja i certifikate za kvalitetu

Kompanija L&A Group nema svoju web stranicu, ali njezin direktor potpisuje certifikate koje izdaje GQS.
Gospodarstvo / Posao | 13. 08. 2019. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija Global Quality Standard (GQS) Limited iz Velike Britanije domaćim poduzećima nudi medalje i certifikate za kvalitetu poslovanja predstavljajući se kao međunarodna i s dugogodišnjim iskustvom, iako su je osnovali državljani BiH prije oko četiri mjeseca u Londonu, objavio je portal Capital.

Medalje i certifikati koje izdaje GQS Limited u BiH se zovu „Povjerljiv partner“ i “Izvrsnost upravljanja”, a izdaju ih bukvalno za sve.

Prema primjerima certifikata, koji su u posjedu portala CAPITAL, vidljivo je da je jedan od „zlatnih certifikata“ GQS Limited izdala sarajevskoj firmi „za 18 godina poslovanja“.

Certifikat „Povjerljiv partner“ izdat je jednom poduzeću iz Travnika „za 18 godina poslovanja i tri godine rada bez blokade računa“.

Poduzeću iz Donjeg Vakufa GQS Limited je izdala certifikat „za 14 godina poslovanja i 14 godina rada bez blokade računa“.

Jedna od firmi iz Banja Luke dobila je certifikat „za 10 godina poslovanja i 10 godina rada bez blokade računa“.

Isti certifikat dodijeljen je „za jednu godinu poslovanja i jednu godinu rada bez blokade računa“.

“Međunarodna kompanija GQS Limited sa sjedištem u Londonu u suradnji s lokalnim partnerima na tržištu jugoistočne Europe promovira kvalitetu poslovanja po unaprijed definiranim standardima koji trebaju biti zadovoljeni. Inzistirajući na promociji poslovnih subjekata koji uspješno egzistiraju na tržištu dugi niz godina, a koji drže do poslovne reputacije prepoznatljive od strane svih interesnih grupa u i oko kompanije, stvaramo bazu “Povjerljivih klijenata” koja je dostupna široj društvenoj zajednici”, navedeno je na sajtu GQS.

Iako navode da insistiraju na promociji poduzeća koja uspješno postoje dugi niz godina, vidljivo je da certifikate izdaju i onima koji postoje jednu godinu.

GQS se na domaćem tržištu predstavlja kao kompanija čiji pečat je „prepoznat na internacionalnom nivou“, a prema riječima predstavnika firmi, kojima su nudili certifikate, u GQS Limited-u ističu da imaju i dugogodišnje iskustvo.

Na svom sajtu su prikazali i certifikat o osnivanju, ali su s njega izbrisali datum osnivanja, 13. travnja 2019. godine što je lako provjerljivo u Registru kompanija za Englesku i Wels.

Predstavnici poduzeća koji su posumnjali u kredibilitet GQS-a istakli su da izgled GQS-ovih medalja ima skoro identičan dizajn kao medalje jedne švicarske kompanije.

U odjeljku „benefiti za imaoce medalje“ na sajtu GQS-a se navodi da „promovirajući povjerljivost u poslovanju kompanija L&A Group je u suradnji s partnerima projekta omogućila svim dobitnicima medalja kvalitetniju uslugu iz oblasti bankarstva, osiguranja i advokatskih usluga“.

Kompanija L&A Group nema svoju web stranicu, ali njzien direktor potpisuje certifikate koje izdaje GQS.

Direktor L&A Group je Elvedin Lagarija, koji je s Adnanom Hrenovicom, Jadrankom Kuljanin, Emilom Kučkovićem i Ermin Cero osnivač firme GQS Limited.

Među kriterijima za dobivanje priznanja “Povjerljiv partner” i “Izvrsnost upravljanja” naveli su na sajtu tri kriterija koja cijene a to su tržišna prisutnost, blokade računa i tržišna reputacija.

U kompaniji “Bisnode” koja poslovanje kompanija na tržištu Europske unije ocjenjuje već 19 godina, a u BIH posljednjih pet godina, kažu da njihov model ocjenjivanja bonitetne izvrsnosti uključuje širok spektar dostupnih informacija o kompaniji, ne samo financijskih, već i blokade, tužbe, makroekonomske podatke, navike plaćanja, rizike vlasništva…

Dodaju da je u modelu ocjenjivanja odabrano i uključeno 70 statistički značajnih varijabli, koje su podijeljene u četiri seta, dok je analizirano preko 300 varijabli.

Opširnije...

Kopirati
Drag cursor here to close