Konačno

Prekinut štrajk - Zdravstveni radnici u HNŽ-u potpisali kolektivni ugovor

Potpisani kolektivni ugovor vrijedi za razdoblje od naredne dvije godine
Gospodarstvo / Posao | 19. 05. 2021. u 12:34 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolektivni ugovor zdravstvenih radnika  u Hercegovačko-neretvanskoj županiji konačno je potpisan, a štrajk zdravstvenih radnika u 12 zdravstvenih ustanova diljem županije tim činom je završen.

 ''Završili smo sve danas, potpisan je kolektivni ugovor i zadovoljni smo. Naravno, ne do kraja jer uvijek može puno bolje. Međutim poštujući koronu, sve što se događalo i ekonomsku situaciju  mislim da možemo biti zadovoljni'', rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Vlada dva puta revidirala ponudu

Vlada je dva puta revidirala svoju ponudu prema zahtjevima sindikata, a ovaj ugovor vrijedi naredne dvije godine.

''Već iduće godine pripremamo se za naredni kolektivni ugovor, a ovog puta se nadam da će i Vlada i ministar koji god bude, ispoštovati zakonsku proceduru i normalno pregovarati kao što je i trebalo'', kaže Anić.

Po potpisanom ugovoru, kaže, Vlada HNŽ-a je ta koja bi trebala ishoditi novac za povećanje plaća.

''Plaće su narasle i rast će dva puta u dvije godine. Dakle primjena kolektivnog ugovora ide od 1.6. kada ide prvo povećanje, a drugo povećanje ide od 1.6. 2022. godine. Povećanja će ići u koeficijentu kako smo i tražili'', kazao je Anić.

Bez ministra i svečanosti

Smatra da je sve moglo i puno bolje, ali na kraju su zadovoljni borbom i zahvaljuju se svima, od članova do pacijenata, jer su ipak pacijenti bili  najviše zakinuti štrajkom, no štrajk je bio jedino oružje sindikata.

U ime Vlade HNŽ-a kolektivni ugovor je potpisao ministar zdravstva Goran Opsenica, koji se nije pojavio na potpisivanju, već je preko službenika ministarstva poslao potpisan kolektivni ugovor, bez svečane sjednice, kako se to i očekuje prilikom potpisivanja ugovora.

Podsjetimo, prva informacija koju su sindikati dobili je da je premijer Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg zadužen za potpisivanje Kolektivnog ugovora s ovlaštenim predstavnikom Reprezentativnog sindikata SKB Mostar Ivicom Anićem. U međuvremenu su poslali dopis da je za potpisivanje ovlašten ministar Opsenica.

Velik pomak u sindikalnoj borbi

Dalibor Vuković, predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ-a za Bljesak.info je rekao da nakon ovih nekoliko mjeseci borbe svako mora biti zadovoljan, jer se učinio veliki pomak u samoj sindikalnoj borbi.

''Štrajk zdravstvenih radnika u HNŽ-u je možda i nezabilježen slučaj sindikalne borbe i ovakve snage sindikata, koji su uspjeli probiti jedan neprobojni zid koji je Valda HNŽ-a ispred sebe stavila i na neki način ih prisiliti da sjednu sa zdravstvenim radnicima. I oni kao  izabrani dužnosnici su trebali imati malo više osjećaja za zdravstvene radnike'', kazao je Vuković, koji kaže da je na kraju kolektivni ugovor potpisan u jednom ljudskom odnosu i atmosferi, tako da u tom segmentu zadovoljni.

''Kolektivni ugovor uvijek može biti bolji i nadamo se da ćemo za dvije godine i dalje zatražiti sukladno povećanju životnih troškova i standarda, ponovno povećanje plaće. Nadamo se da ćemo imati partnere u Vladi, jer nadam se da smo u ovoj borbi svi ponešto naučili, a naučili smo da zdravstveni radnici neće skrštenih ruku čekati da se netko smiluje. Zdravstveni radnici će poduzeti konkretne akcije za istrajavanje u svojim pravima i borbi za svoje plaće i dostojanstven život. Tako mislim da su i vlasti naučile da treba reagovati na vrijeme i sjesti sa zdravstvenom radnicima, kao možda čak prioritetom svih prioriteta i udovoljiti u zahtjevima da bi svi imali bolju i kvalitetniju uslugu'', kaže Vuković.

Da vlasti nisu ignorirale...

Ugovor je kaže Vuković,  mogao biti potpisan i ranije, međutim potpuno su ignorirani legitimni predstavnici sindikalnih zdravstvenih radnika.

''Ignorirani smo u  smislu da nijedan sastanak nije sazvan dugo vremena, tako da je svaki naš zahtjev bio ignoriran i štrajk je bio jedino sredstvo koje su zdravstveni radnici mogli poduzeti da bi prisilili vlast da sjedne korigira svoju ponudu, a za koju su isticali da je jedina moguća i jedina održiva. Ipak, Vlada je u konačnici korigirala i udovoljila našim zahtjevima o povećanju plaća određenim kategorijama, tako da na kraju možemo reći da smo i zadovoljni. Zadovoljstvo smo vidjeli i na skupštinama naših sindikata gdje je donesena jednoglasna odluka za potpisivanje ovakvog prijedloga Vlade'', kaže Vuković.

Štrajk i hladni program

No dok traje hladni program, prekid štrajka ne znači puno za pacijente u HNŽ-u.

''Koliko sam upoznat hladni program je i dalje na snazi i mora biti objavljen od Kriznog stožera, a kad se prekine naši zdravstveni osiguranici će imati punu zdravstvenu uslugu, a do tada će biti manjih problema u ostvarivanju normalnih pregleda... No mi se nadamo, da će s popuštanjem mjera uskoro doći do normalizacije stanja u zdravstvu HNŽ-a na zadovoljstvo svih nas'', kaže Vuković.

Inače, oko dvije i pol tisuće članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. prosinca 2020. godine nalazilo se u generalnom štrajku.
Kopirati
Drag cursor here to close