Sindikat

Pregovori u Širokom Brijegu: Liječnici traže veće plaće

Kako je priopćeno, liječnici na prostoru ove županije su trenutno jedini na prostoru FBiH koji nemaju potpisani kolektivni ugovor.
Gospodarstvo / Posao | 06. 05. 2019. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u ŽZH (SSDMISuŽZH) otpočeo je 2. svibnja pregovore s Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke s ciljem postizanja dogovora i potpisivanja kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije na području ŽZH.

Kako je priopćeno, liječnici na prostoru ove županije su trenutno jedini na prostoru FBiH koji nemaju potpisani kolektivni ugovor.

''Trenutno se nalazimo u podređenom položaju u odnosu na kolege u ostalih devet županija, a zbog čega smo kadrovski, organizacijski i materijalno dovedeni u iznimno težak položaj'', navodi se u priopćenju.

Plaća od 1290 KM

Dodaje se kako, promatrajući materijalna primanja liječnika na prostoru ŽZH, gotovo da nema pomaka godinama, tako da osnovna mjesečna primanja doktora medicine i stomatologije iznose oko 1290 KM, a  specijaliste nakon 12 godina stručnog usavršavanja oko 1550 KM, čime su primanja liječnika na prostoru ŽZH niža za  30-50% u odnosu na primanja njihovih kolega u ostalih devet županija u kojima su potpisani kolektivni ugovori za liječnike, a koji su u konačnici rezultirali  značajnim smanjenjem odlaska liječnika u inozemstvo.

''Trenutno u zdravstvenom sustavu ŽZH zbog konstantnog odlaska liječnika imamo nerješiv problem nedostatka liječničkog kadra  koji je prisutan već duži niz godina, te je kulminirao u posljednje dvije godine. Sada imamo situaciju da nam za organizaciju posla nedostaje 100% liječnika obiteljske medicine, dok je prosječna životna dob liječnika koji su trenutno u radnom odnosu među najvišima u FBiH. Zbog navedenog imamo preopterećenje postojećih timova, tako da su preostali liječnici primorani dnevno primiti i do 70 pacijenata, a zbog čega posljedično pada kvaliteta zdravstvene usluge'', navode iz Sindikata.

Dodaju kako se, da bi se osigurala primjerena zdravstvena skrb za pacijente, trenutno ''poseže se za vatrogasnim mjerama učinkovitim samo na kraći period kao što su prekovremeni rad postojećih liječnika koji su ionako preopterećeni, dovođenje liječnika iz mirovine i susjednih županija putem ugovora o dijelu, povlačenjem specijalizanata sa specijalizacija i dr. ''

Povećanje satnice i koeficijenta

''Zbog navedenog kao i brojnih drugih problema liječnika na prostoru ŽZH Sindikat doktora medicine i stomatologije ŽZH koji okuplja 90% broja liječnika traži od nadležnog ministarstva da kroz ispunjenje njihovih zahtijeva od kojih su neki  povećanje satnice na 2.60 KM i povećanje koeficijenta za 1.2 kroz sve tri skupine: doktori medicine, specijalisti i subspecijalisti spriječi daljnje osipanje liječničkog kadra, te da nas se dovede u ravnopravan položaj s kolegama u ostalim županijama, a sve s konačnim ciljem omogućavanja kvalitetne, učinkovite, kontinuirane i sveobuhvatne zdravstvene skrbi za pacijente na prostoru ŽZH'', navodi Sindikat.

Dodaje kako od novog ministra zdravstva ŽZH traže da prepozna iznimno tešku situaciju u koju su dovedeni "preostali" liječnici u ŽZH, te da uvažavanjem zahtjeva Sindikat liječnike prihvati  kao socijalne partnere u očuvanju i izgradnji kvalitetnog zdravstvenog sustava za sve pacijente na prostoru ove županije.

''S obzirom na pozitivno poslovanje i konstantni porast prihoda  ZZO ŽZH posljednjih godina, te iznimno tešku situaciju u kojoj se nalaze liječnici u ovoj županiji nadamo se da će do dogovora i  ispunjenja zahtijeva Sindikata liječnika u ŽZH doći u  najkraćem mogućem vremenskom periodu kojeg nažalost odavno već nemamo'', naveli su iz sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close