Razgovor sa sindikatima

HNŽ: Vlada liječnike poziva za pregovarački stol

Predsjednik Vlade HNŽ-a razgovarao s predstavnicima Sindikata doktora
Gospodarstvo / Posao | 13. 03. 2018. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, zajedno sa suradnicima, razgovarao je danas s predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Tijekom sastanka, predstavnici Vlade istaknuli su kako je riječ o složenom pravnom i financijskom izazovu, te iznova potvrdili spremnost da zajedno s poslodavcima – upravama bolnica i domova zdravlja i ostalim dionicima zdravstvenog sistema, rade na iznalaženju načina za poboljšanjem materijalnog statusa zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu. Ponovljeno je kako Vlada, uz puno poštivanje i uvažavanje sposobnosti i odgovornosti doktora medicine i stomatologije, traži rješenja za poboljšanjem materijalnog statusa svih djelatnika.

Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Vlade HNŽ-a, u otvorenom razgovoru predstavnici Vlade upoznali su nazočne o tijeku pregovora koji se vode s  predstavnicima druga dva sindikata, pozvavši ih da se pridruže, jer se, kako je istaknuto u priopćenju, za istim pregovaračkim stolom dijalogom mogu riješiti otvorena pitanja svih djelatnika u oblasti zdravstva.

Foto: Vlada HNŽ-K

Također, tijekom sastanka ukazano je i na činjenicu kako je zajednički pregovarački proces definiran zakonom i jednoglasnom odlukom Vlade u koordiniranju s direktorima bolnica i domova zdravlja, zavoda zdravstvenog osiguranja i vladama Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije kao suosnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Još jedanput je istaknuto kako se kroz Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i djelatnika u zdravstvu na području HNŽ-a za svaku kategoriju djelatnika u sustavu zdravstva definiraju svi elementi za obračun plaća, ali i druga prava i obaveze.

Također, tijekom sastanka je naglašeno kako se iz godine u godinu u zdravstveni sustav investira sve više sredstava, ali pri tomu materijalna prava djelatnika ostaju ista. Potkrepljujući te navode, istaknuto je kako su od 2012. do 2018. godine izdvajanja za zdravstvo povećana za više od 30 posto.

 "Razumijevanje zahtjeva zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu predstavnici Vlade, u ime svih poslodavaca,  potvrdili su i danas iskazanom spremnošću da se, dodatnim naporima, uštedama i drugim mjerama, zdravstvenom sistemu za plaće na godišnjem nivou osigura dodatnih 12 milijuna maraka. Ukoliko bi poslodavci-uprave bolnica i domova zdravlja, također, poduzeli potrebne korake racionalizacije poslovanja, harmonizacije primanja i druge mjere u skladu sa Zakonom o radu, na što su višekratno pozivani, stvorili bi se financijski preduvjeti za daljnje poboljšanje materijalnog statusa uposlenih u zdravstvu u narednom razdoblju", navodi se u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Također, Vlada je i tijekom današnjeg sastanka pozvala sve dionike zdravstvenog sistema da prihvate realne okolnosti u kojima se sustav nalazi te da svatko da svoj doprinos kako bi zdravstveni sustav mogao odgovoriti svim izazovima i potrebama građana.

U tom kontekstu, dogovoreno je kako će se u sljedećih deset dana ponovno sastati svi dionici zdravstvenog sustava (uprave domova zdravlja, bolnica, osnivači i suosnivači) kako bi iznova razmotrili tijek procesa pregovaranja.

Kopirati
Drag cursor here to close