Natječaj za medicinare

Povezivanje njemačkih poslodavca i bh. radnika: Prilika za posao zdravstvenih radnika

Gospodarstvo / Posao | 12. 09. 2017. u 08:57 Ma.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Natječaj za prijavu medicinskih radnika srednje stručne spreme za projekat “Triple Win“ koji posreduje pri osposobljavanju i zapošljavanju u Njemačkoj, službeno je otvoren, a svi zainteresirani svoje prijave mogu predati do kraja rujna u nadležne lokalne službe za zapošljavanje ili direktno u Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.

Natječaj je objavljen na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, dok će se intervjui sa prijavljenim kandidatima održati od 2. do 6. listopada u BiH. Prijaviti se mogu medicinske sestre/tehničari općeg smjera ili pedijatrijske sestre/tehničari. Projektom koji zajednički realiziraju njemački GIZ, Savezna agencija za rad Njemačke i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zaposlenje je do sada dobilo 450 medicinskih radnika iz BiH.

Koordinatorica GIZ projekta 'Triple Win', Azra Ramić, naglasila je da su prijave besplatne te da kandidati ne plaćaju nikakvu proviziju za posredovanje pri zapošljavanju.

“Svi zainteresiranii koji se žele prijaviti na projekt moraju dostaviti dokaz o završenom IV stupnju medicinske škole (opći ili pedijatrijski smjer) i o položenom stručnom ispitu, te imati državljanstvo BiH, dok je elementarno poznavanje njemačkog jezika dodatna prednost“, rekla je Azra Ramić i dodala da se projekt realizira u skladu sa kodeksom ponašanja Svjetske zdravstvene organizacije i da u njemu ne može sudjelovati medicinsko osoblje koje je deficitarno u BiH.

Direktorica Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) u BiH, dr. Brigitte Heuel-Rolf, navela je da svi građani i građanke BiH koji dobiju zaposlenje putem ovog projekta, imaju iste uvjete kao i osobe koje već rade u Njemačkoj.

“Projekat Triple Win pruža odličnu prilika za sve medicinske radnike da se povežu sa renomiranim poslodavcima iz Njemačke i pokažu svoje znanje na inozemnom tržištu. Ovim projektom GIZ pruža punu podršku u individualnoj i jezičkoj pripremi kandidata kao i procesu integracije u njemačko društvo“, istaknula je dr. Heuel-Rolf te napomenula da kandidati dobivaju punu podršku u procesu priznavanja diplome u Njemačkoj.

'Triple Win' projekt koji je pokrenut 2012. godine ima tri značajne komponente. Projektom se smanjuje nezaposlenost u BiH, medicinskim radnicima se pruža prilika za ostvarivanje bolje životne perspektive dok se istovremeno smanjuje nedostatak stručne radne snage u Njemačkoj.

Već nekoliko godina ima, Njemačka ima znatan nedostatak stručnog osoblja u oblasti medicinske njege. Ovakvo stanje će se dodatno pogoršati u srednjoročnom i dugoročnom periodu zbog demografskih promjena u zemlji. Nasuprot tome, u BiH, Srbiji i drugim zemljama postoji višak kvalificirane radne snage, koju lokalna tržišta rada ne mogu apsorbovati, a posljedica toga je visoka stopa nezaposlenosti u slučaju osoblja za medicinsku njegu u ovim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close