Pisali upravi i stožeru

Poštari HP Mostar traže bolju zaštitu: Izlazak na teren predstavlja veliki izazov

''Kriznom stožeru FBiH, našoj Upravi i svim razinama vlasti postavljamo pitanje što će se dogoditi kada za nekih desetak dana poštari krenu u podjelu mirovina na tisućama adresa širom FBiH'', navode u pismu
Gospodarstvo / Posao | 22. 03. 2020. u 15:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neovisni sindikat Hrvatske pošte Mostar uputio je u nedjelju otvoreno pismo Upravi pošte i kriznom stožeru Federacije BiH iskazujući kako je biti poštar tijekom pandemije koronavirusa te tražeći poduzimanje aktivnosti na njihovoj zaštiti.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

''U ovom teškom razdoblju koji je pogodio našu državu i cijeli svijet obraćamo se Vama, članovima kriznog stožera FBiH kao i cijeloj javnosti kako bi obratili pozornost na neke stvari sa kojima se ovih dana susreću naši djelatnici, naročito naši poštari.

U vremenu kada su policija, novinari, djelatnici u trgovinama i ljekarnama, a pogotovo zdravstveni djelatnici najizloženiji riziku zaraze od korona virusa molimo Vas da ne zaboravite kako poštari HP Mostar diljem FBiH svaki dan dolaze na svoja radna mjesta kako bi na teren iznijeli i na vrijeme isporučili razne vrste pošiljaka.

Izlazak na teren za svakog poštara danas predstavlja veliki izazov. Naime, dostava na tisućama adresa dnevno u cijeloj FBiH u vremenima kada se ne zna točno tko je u samoizolaciji, tko je zaražen, tko se nije javio nadležnim službama, tko je nulti pacijent  itd. predstavlja izravnu prijetnju svakom čovjeku na terenu da se zarazi iako ima masku i rukavice, koje po izjavama nadležnih nisu nikakvo jamstvo za zaštitu.

Jedan od posljednjih primjera sa terena je i dostava rješenja sanitarnih inspekcija koje smo dostavljali ljudima u samoizolaciji. Rješenja u obliku preporučene pošiljke bez posebnih naznaka se nose primatelju na adresu gdje je svaki poštar izravno izložen kontaktu sa ljudima koji su u izolaciji zbog potencijalne zaraze korona virusom.

Ono što zapravo ovdje želimo reći jeste da ne želimo biti zaraženi, niti biti širitelji zaraze na naše obitelji i tisuće građana kojima dostavljamo poštu. Ovim putem molimo Vas članove kriznog stožera FBiH da obratite pažnju na sve što smo naveli kako sutra svi zajedno ne bismo bili u goroj situaciji, te da spriječimo potencijalno širenje ovog smrtonosnog virsusa.

Tražimo od svih razina da se osiguraju bolji uvjeti zaštite djelatnika pošte, ne samo poštara jer su na prvoj crti rada i naši šalterski djelatnici, vozači, djelatnici u sortirnicama, skladištima, brzoj pošti kao i čistačice. Svi su oni na svojim radnim mjestima izloženi velikom riziku od zaraze korona virusom.

Skraćivanje radnoga vremena do 14 sati se na žalost u HP Mostar ne odnosi na sve dostavljače, pošto dostava brze pošte radi do 16:30 h, a ured brze pošte do 19 sati zbog prikupa.

Shvaćamo ozbiljnost situacije u kojem se nalazi naše društvo, te smo kao i do sada slušali upute naše Uprave i kriznog stožera FBiH, ali bojimo se da smo kako vrijeme prolazi pomalo izostavljeni i nedovoljno zaštićeni pred izazovom zvanim korona virus. Iako znamo da Uprava HP Mostar čini dosta toga, ipak smatramo to nije dovoljno da se maksimalno zaštite naši djelatnici, a i naše stranke, jer je Uprava Društva ograničena odlukama kriznog stožera FBiH.

Stoga, na kraju kriznom stožeru FBiH, našoj Upravi i svim razinama vlasti postavljamo pitanje što će se dogoditi kada za nekih desetak dana poštari krenu u podjelu mirovina na tisućama adresa širom FBiH i to upravo najranjivijoj skupini ljudi za koju korona virus ima nagore posljedice. Molimo Vas da ne zaboravite naše poštare, te da nam sustavnim rješenjima i boljim odlukama olakšate posao i zaštite od zaraze nas i naše građane'', stoji u dopisu Sindikata kojeg potpisuje predsjednik Tomislav Erić.

Kopirati
Drag cursor here to close