Posao.ba

Poslovi i brojke: Što se traži, što se plaća…

Gospodarstvo / Posao | 20. 09. 2017. u 13:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je na snazi kontinuirani rast broja radnih mjesta u zadnje tri godine, a sve je više posla za prodavače, kuhare i frizere dok je prosjek plaća od 500 do 550 KM, istaknuto je na konferenciji za medije portala Posao.ba na kojoj je predstavljena analiza tržišta rada za prvu polovinu 2017. godine.

Naime, rezultati pokazuju da je u prvoj polovini 2017. godine objavljeno ukupno 5.973 oglasa u okviru kojih je objavljeno 11.241 poslova. U odnosu na isto razdoblje 2016. godine, broj oglasa je porastao za 14% dok je u odnosu na isto razdoblje 2015. godine porastao za čak 30 posto.
I dalje je najveća ponuda poslova za područje Sarajeva (37.9%) što predstavlja rast od 7.9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Slijedi Banja Luka s udjelom od 10.3%, Tuzla i Mostar s po 7.9% udjela, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 3.2% (Tuzla) i 2.2% (Mostar).


Prema broju objavljenih pozicija na portalu Posao.ba, u prvoj polovini 2017. godine bilježi se povećana potražnju za frizerima, konobarima i prodavačima. Poslodavci su u prva dva kvartala 2017. godine najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama prodaje.

Poslodavci su, kao i u ranijem razdoblju, pored ključnih kvalifikacija i kompetencija koje kandidat treba imati, najviše insistirali na poznavanju stranih jezika (najtraženiji je bio engleski jezik 27.5%), poznavanju rada na računalu (19.4%) i posjedovanju vozačke dozvole (16.7%). Ovi podaci se značajno ne razlikuju od podataka iz 2016. godine.

Direktorica operacija kompanije Kolektiv Mersiha Mehić je u obraćanju novinarima izjavila da pored podataka prikupljenih posredstvom portala Posao.ba i Plata.ba, postoje i analize Agencije za posredovanje u zapošljavanju koja posluje u okviru kompanije Kolektiv.

Svi rezultati zajedno pokazuju sve veću ponudu poslova u inozemstvu.

''Sve veći broj stranih kompanija razmatra regrutaciju kvalificirane radne snage iz BiH, a pogotovo mladih ljudi koji imaju poznavanje stranih jezika što se posebno odnosi na njemački, engleski ali i talijanski jezik'', pojasnila je Mehić.

Tijekom godine je zabilježena kontinuirana potraga za medicinskim osobljem s mjestom rada u Njemačkoj, dok se najveći broj drugih oglašenih pozicija u inozemstvu odnosio na pozicije u sektoru usluga podrške klijentima u Češkoj Republici.

''Lufthansin centar za korisničku podršku u Brnu, Češkoj Republici, aktivno radi na privlačenju kandidata iz BiH za poziciju Customer Service Consultanta već zadnje dvije godine. Od početka godine je u procesu selekcije i regrutacije blizu 500 kandidata prošlo intervju, a oko 30 kandidata je već zaposleno'', dodala je Mehić.

Nermana Ajanović-Hajdarpašić je istaknula da se očekuje se da će do kraja 2017. godine, ukupan broj oglašenih poslova na portalu Posao.ba iznositi oko 24 hiljade, dok se u 2018. godini očekuje oko 26 hiljada oglašenih poslova.

Inače, među najplaćenijim zanimanjima u kategoriji deset najtraženijih zanimanja u prvom kvartalu 2017. godine su programer (1.350 KM) i komercijalista (800 KM). Za sva ostala najtraženije zanimanja (Prodavač/trgovac, Kuhar, Konobar/šanker, Vozač, Frizer, itd.) plate su se kretale od 500 do 550 KM. Ovi iznosi se odnose na prosječne osnovne plaće i ne uključuju bonuse.

Kopirati
Drag cursor here to close