Obećanja

Poslodavci u RS-u u potrazi za radnom snagom?

Prvi put nakon jedanaest godina ovakvo istraživanje je provedeno u Republici Srpskoj a u periodu od listopada do prosinca 2020. anketirano je 978 poslodavaca.
Gospodarstvo / Posao | 07. 06. 2021. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske objavio je informacije o kretanjima na tržištu rada i potrebama zapošljavanja u 2021. godini.

Informacije su rezultat istraživanja koje je provedeno uz tehničku podršku projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada" koji financira Europska unija.

Prvi put nakon jedanaest godina ovakvo istraživanje je provedeno u Republici Srpskoj a u periodu od listopada do prosinca 2020. anketirano je 978 poslodavaca.

Žele povećati poslovanje

Trend pokazuje kako će u 2021. polovina od ispitanih poslodavaca zapošljavati zbog planiranog povećanja poslovanja. Među zanimanjima više i visoke stručne spreme prednjače ekonomisti i računovođe, ali i inženjeri elektrotehnike, građevine i strojarstva kao i magistri farmacije i svakako, programeri.

Pročitajte još

Poslodavcima su pored službenih kvalifikacija važne i druge vještine.

U okviru projekta Zavodu je pružena stručna podrška u prikupljanju i analizi podataka, te u povećanju vidljivosti rezultata svih biroa.

"Iako pandemija još uvijek traje i drastično utiče na ekonomiju, prisutan je optimizam kod poslodavaca. Njih čak više od 70 posto očekuje rast obima poslovanja, a najviše novih zaposlenja očekuje se u Bijeljini i Prijedoru", objasnio je dr. Ranko Markuš, voditelj projekta "Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada".

Problemi pri zapošljavanju

Samo istraživanje dalo je uvid ne samo u kretanja na tržištu rada, nego i omogućilo uvid u poziciju poslodavca, šta im je važno i šta su njihovi problemi sa radnom snagom.

Navodeći probleme prilikom zapošljavanja, pored nedovoljnog broja kandidata te odlaska u inostranstvo, poslodavci su istaknuli nedostatak potrebnih kvalifikacija, stupnja obrazovanja, tehničkih vještina, ili potrebnog radnog iskustva.

Istraživanje je također pokazalo da poslodavci smatraju da tražiteljima posla iz srednje škole nedostaju potrebne tehničke vještine ili vještine specifične za posao.

Zanimljivo je kako su poslodavci u istraživanju otkrili i da kandidati često nisu imali potrebne vještine koje se odnose na osobnost, stav i ponašanje, poput komunikacijske, interpersonalne, upravljanje stresom i vremenom.

Praksa za učenike i studente

Osim što polovica ispitanih poslodavaca planira zapošljavanja, trećina ih je u prilici ponuditi praksu učenicima i studentima gdje mogu steći dodatne vještine neophodne za brojna zanimanja.

Poslodavci se osim osobnog kontakta, u više od četrdeset posto slučajeva koriste biroima za zapošljavanje prilikom traženja novih radnika, zbog čega je važno da Zavod unapređuje svoje analitičke kapacitete.

"Tražitelji posla često gledaju samo koja se zanimanja traže u određenom trenutku, ali ovakva istraživanja upravo ukazuju na trendove na tržištu, a time omogućavaju Zavodu da u direktnoj komunikaciji sa poslodavcima planira svoje aktivnosti kako bi se dinamiziralo tržište rada, te izbjegle barijere sa kojima su poslodavci i nezaposleni suočeni", zaključio je Markuš.

Ukupna vrijednost projekta "Unapređenje istraživanja tržišta rada" iznosi 1,282,500 EUR bespovratnih sredstava Europske unije, a implementiraju ga konzorcij NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Republike Francuske u periodu od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close