COVID-19

Poslodavci u BiH upozoravaju - poštujte propisane mjere!

UPFBiH traži od članica da se dosljedno pridržavaju mjera kriznih stožera s ciljem sprečavanja širenja pandemije COVID-19
Gospodarstvo / Posao | 07. 08. 2020. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine apelira na svoje članice i sve poslodavce u Bosni i Hercegovini da se maksimalno pridržavaju preporuka i naredbi kriznih stožera u vezi sa sprečavanjem širenja pandemije COVID-19, s ciljem zaštite života i zdravlja radnika i stanovništva, ali i održavanja gospodarskih tokova.

Iz UPFBiH od nadležnih institucija zahtijevaju hitno poduzimanje mjera kako bi  se osiguralo poštivanje preporuka i naredbi kriznih stožera. U tom pravcu se inzistira da nadležne institucije još aktivnije vrše nadzor nad provođenjem propisanih mjera u svim prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi.

''Svjedoci smo povećanja broja zaraženih i broja oboljelih od COVID-19 i u skladu s tim inzistiramo da nadležne institucije pojačaju nadzor nad provedbom propisanih mjera, kako bi se zaštitili životi i zdravlje građana, ali i gospodarski procesi. To ćemo jedino uspjeti strogim provođenjem propisanih mjera i jačim nadzorom nad istim“, naglašavaju iz UPFBiH.

Iz UPFBiH apeliraju na dosljednom pridržavanju propisanih mjera i pojačanim nadzorom nad njihovim provođenjem, jer je nužno osigurati kontinuitet ekonomskih aktivnosti u zemlji, kako se ne bi ugrozilo i ovo malo privrednih aktivnosti koje se odvijaju u zemlji.  Podsjećaju na ogromne štete i posljedice koje je pretrpjelo gospodarstvo FBiH i BiH tijekom prvih mjeseci pandemije, kada je većina kompanija svoje aktivnosti svela na minimum, a došlo je i do značajnog gubitka radnih mjesta.

Kako se taj scenarij ne bi ponovio iz UPFBiH još jednom apeluiraju na nadležne da se donesu adekvatne izmjene i dopune Zakona o radu FBiH kako bi se spriječila nova otpuštanja radnika i gubici radnih mjesta.

Osim pojačanog nadzora, iz UPFBiH od nadležnih institucija inzistiraju na edukacijama koje imaju za cilj  prevenciju i sprečavanje širenja pandemije COVID-19, što bi značajno pomoglo poslodavcima u organiziranju procesa rada uz minimalan rizik od širenja zaraze u njihovim poslovnim prostorima.
„U tom pravcu, UPFBiH početkom rujna će organizirati edukacije za naše članice u suradnji sa Kriznim stožerom FBiH i Kriznim stožerom Ministarstva zdravstva FBiH. I na ovaj način želimo sačuvati živote i zdravlje naših radnika, osigurati nastavak ekonomskih aktivnosti u uvjetima pandemije za koju nitko nije siguran koliko će još trajati i kada će završiti. Želimo odgovorno djelovati i raditi kako bismo osigurali da naši radnici budu zdravi, adekvatno plaćeni uz izmirene sve obaveze prema budžetskim i izvanproračunskim fondovima“, naglašavaju iz UPFBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close