Kolektivni ugovor

Poslodavci se uključuju u pregovore: Vlada je znala da je ovo farsa

Da bi se moglo izići iz ovog vakuuma do kojeg su došli u pregovorima, iz Vlade kažu kako se treba saslušati one koji su poslodavci.
Gospodarstvo / Posao | 04. 03. 2021. u 12:11 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije sazvala, kako kažu, široki sastanak sa svim relevantnim i odgovornim dionicima zdravstvenog sustava, sindikalisti kažu kako je ovaj sastanak trebao biti prvi u redu, te da je Vlada HNŽ-a do sada samo odugovlačila.

Upozorili su sve financijere zdravstvenog sustava da na sastanak dođu spremni, a ne s rečenicom da nemaju para.

Iscrpljene sve mogućnosti

Darko Juka, savjetnik županijskog premijera i aktualnog zastupnika u Skupštini HNŽ-a Nevenka Hercega sindikalistima je uručio poziv na sastanak.

''Nakon što je resorni ministar zdravstva rada i socijalne skrbi HNŽ-a, ujedno i predsjednik pregovaračkog tima Goran Opsenica, u ime Vlade na 140. sjednici izvijestio ministre i predsjednika Vlade o tijeku pregovora i stanju u odnosu na pregovore s reprezentativnim sindikatom SKB Mostar, Vlada je donijela zaključak kako su o ovom procesu iscrpljene sve mogućnosti. Potrebno je žurno sazvati jedan širi sastanak i dogovoren je za utorak u 10:30 u Mostaru'', rekao je Juka, dodajući da je sastanak organiziran s ciljem okupljanja svih predstavnika poslodavaca, odnosno svih relevantnih čimbenika kada govorimo o zdravstvenom sustavu HNŽ-a.

''Mora biti jasno kazano da je specifičan položaj Vlade u odnosu na sve druge granske sindikate s kojima se pregovara, jer u ovom slučaju većini ljudi koji su uključeni u štrajk Vlada nije izravni poslodavac, već je dužna pregovarati s ovim sindikatom sukladno Zakonu o radu'', rekao je Juka.

Tko su poslodavci?

Da bi se moglo izići iz ovog vakuuma do kojeg su došli u pregovorima, kaže Juka, treba se saslušati one koji su poslodavci.

''Tko su poslodavci? To su Federalno ministarstvo zdravstva, kada govorimo o ovlastima nad SKB Mostar, županijske vlade, skupština županije, svi ravnatelji tri bolnice na prostoru županije, 12 domova zdravlja, resorni ministri u Vladi ove županije, Zavod za javno zdravstvo, Zavod zdravstvenog osiguranja i čelnici sindikata. Utorak se nadamo da će biti izneseni kvalitetni argumenti sa svih strana i da to bude konačan put postizanju finalnog dogovora, racionalan razuman i objektivan, u skladu s mogućnostima proračuna ove županije'', rekao je Juka, koji je napomenuo da će svi sudionici sastanka biti dostupni novinarima.

Propalo vrijeme

Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ, kazao je da su danas, nakon prosvjedne šetnje, zdravstveni radnici HNŽ-a pozvali ministra zdravstva Gorana Opsenicu, premijera Vlade Nevenka Hercega i ministarstva financija Adnana Faladžića da izađu ispred radnika i da im kažu kada će potpisati kolektivni ugovor, te jesu li spremili dovoljan broj verzija kolektivnih ugovora i da ih pozovu da potpišu kolektivni ugovor, te obustave štrajk i da se zdravstveni radnici vrate na mjesta.

''Svi smo svjedoci da ključni ljudi, koje smo obilježili, da su odgovorni za potpisivanje kolektivnog ugovora. Danas se nisu obratili zdravstvenim radnicima, a nakon naše najave prosvjedne šetnje, na zvaničnoj stranici Vlade je objavljeno da će se napraviti sveobuhvatni sastanak u HNŽ, kako bi sa sindikatom dogovarali oko uvjeta'', kaže Vuković, dodajući da je porazno što je ovaj 'sveobuhvatni' sastanak, nije bio prvi u nizu.

''Bilo je logično da se pozovu oni koji financiraju zdravstveni sustav. Za sve ovo propalo vrijeme što vlast nije pozvala na takav sastanak i odmah dogovorila uvjete pregovaranja, glavni krivci su premijer vlade, ministar zdravstva i ministar financija. To su ključni akteri i do ovog trenutka sve posljedice ugroze zdravstvenog sustava koji postoji, oni su isključivi krivci'', rekao je Vuković.

Još jači štrajk

Poslao je upozorenje ispred sindikata svim sudionicima sastanka.

''Upozoravamo sve financijere zdravstvenog sustava da se dogovore i da osiguraju dovoljno povećanje plaća ili da usvoje jednu od verzija koju smo im poslali, te da zdravstveni radnici sa sastanka izađu zadovoljni. U protivnom, doći ćemo svi pred Vladu i ostati dok se ne potpiše kolektivni ugovor'', rekao je Vuković.

Ako prvi put od lipnja saziva financijere zdravstvenog sustava, kaže Vuković, onda je Vlada od početka znala da je ovo farsa.

''Članovi tima su imenovani da bi bezveze sjedili sa sindikatom. Niti su imali mandat i ovlaštenje da bilo što potpišu. To pokazuje ovaj široki sastanak koji je trebao biti sazvan u osmom mjesecu prošle godine'', rekao je i dodao kako je za sve posljedice koje su nastupile po pacijente isključivi krivac Vlada i resorni ministar.

Dodao je da se, ako u Vladi imaju ozbiljnu namjeru, u utorak odmah može dogovoriti tekst kolektivnog ugovora.

''Pozivam sve one koji su pozvani na sastanak i liječe ovdje svoje pacijente i imaju udio u financiranju zdravstvenog sustava da se pripreme da ne bi došli da nemaju para'', rekao je i poručio kako od svojih prava neće odustati i da će krenuti u ''još jači štrajk'' ako nas ih dalje budu ignorirali.

Kopirati
Drag cursor here to close