Prekvalifikacija

Posao već pronašlo 40 konobara i kuhara obučenih u Čapljini

Centar je uspostavljen u lipnju 2017. godine i kroz pet ciklusa obuka za zanimanje kuhar i tri za zanimanje konobar, prošlo je 89 polaznika- 68 kuhara i 21 konobar iz dvanaest općina sa prostora BiH.
Gospodarstvo / Posao | 05. 12. 2018. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U restoranu Storia u Čapljini održana je konferencija „Mogućnosti zapošljavanja u sektoru ugostiteljstva“ kojom je ujedno označen kraj, ali i promocija projekta „Uspostava centra za obuku i prekvalifikaciju Čapljina.

Centar je uspostavljen u lipnju 2017. godine i kroz pet ciklusa obuka za zanimanje kuhar i tri za zanimanje konobar, prošlo je 89 polaznika- 68 kuhara i 21 konobar iz dvanaest općina sa prostora BiH, a najviše iz općine Čapljina i Grada Mostara, od čega je posao već pronašlo njih 40.

Prvog dana konferencije je održan i Job day, koji je polaznicima obuka pružio mogućnost da potencijalnim poslodavcima predstave svoja znanja i vještine, koje su usvojili kroz rad i obuku sa vrhunskim predavačima u Centru za obuku i prekvalifikaciju Čapljina. Također su im svečano dodijeljeni i certifikati o uspješno završenoj obuci.

Na otvaranju konferencije nazočnima se obratio i načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić, istaknuvši kako je deficit radnika u turizmu izazov s kojim se susreće cijela regija.

''S obzirom da Srednja škola Čapljina ima ugostiteljsku školu, koja daje dobre osnove mladim ljudima, došli smo do zaključka da je potrebno uraditi nešto više na samoj praktičnoj obuci tih ljudi, te uključiti sve one koji su nezaposleni i žele se prekvalificirati. Tako je i došla ideja za osnivanjem centra za obuku i prekvalifikaciju“, pojasnio je načelnik Vidić.

U uvodnom dijelu konferencije o samom projektu govorila je i Amra Selešković iz Međunarodne organizacije rada ILO, potom Ivica Sivrić iz Redaha koji je nazočne upoznao sa rezultatima projekta, dok je Ivan Beno, voditelj centra, prezentirao sadržaj samih obuka koje su polaznici prošli.

Koje su potrebe u sektoru turizma posjetitelji konferencije su doznali od Stanislave Borovac iz Turističkog klastera Hercegovina, dok je podatke o stanju (ne)zaposlenosti u ugostiteljstvu prezentirala Vedrana Šunjić iz Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Na koncu prvog dana održana je i panel diskusija Potrebe sektora turizma/ugostiteljstva za radnom snagom na kojoj su sudjelovali Stjepan Primorac (Turistički klaster Hercegovina), Ante Konjevod (hotel Neum), chief Goran Raguž, polaznici obuka Tibor Mioč i Milan Vidić, te Josip Prskalo (restoran Gardens).

Drugi dan konferencije je započeo temom lokalna partnerstva za zapošljavanje, o kojoj su govorili Tamara Glavinić (općina Čapljina), Amra Selešković iz ILO ureda u Sarajevu, te o iskustvima u ILO projektima Adem Lisičić iz UG Nešto više.Jedna od vodećih tema je bila i Obrazovanje odraslih/dualno obrazovanje sa predavačima Željkom Previšić iz Srednje škole Čapljina, Ivicom Sivrićem (Redah) i Tomislavom Majićem (LINK).

Program konferencija je uspješno završen zanimljivim panel diskusijama.

Ovaj projekt su proveli Asocijacija za regionalni razvoj REDAH (kao vodeći partner) u suradnji s partnerima: Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK, Općinom Čapljina, Srednjom školom Čapljina, Bizz Solutions d.o.o. Čapljina, Turističkim klasterom Hercegovina i Turističkom zajednicom HNK/Ž.

Projekt se realizirao u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini“, koji financira Europska unija, a provodi Međunarodna organizacija rada.

Kopirati
Drag cursor here to close