Bez lažnih diploma

Spremajte kofere: Njemačka šalje popis radnika koje želi iz BiH

U Njemačkoj postoji interes za polukvalificiranom radnom snagom u oblasti sezonskih poslova u poljoprivredi, te postoji interes za drugim stručnim zanimanjima
Gospodarstvo / Posao | 07. 03. 2019. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bh. radnici su po riječima poslodavaca u Njemačkoj jedni od najpoželjnijih i najboljih stranih radnika, te su poslodavci izuzetno zadovoljni njima'', rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić, koji boravi u posjeti Saveznoj agenciji za rad SR Njemačke s ciljem provjere statusa radnika iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj.

Kako se ističe u priopćenju Agencije, nakon pojave informacija o kupovinama lažnih diploma organiziran je niz sastanaka radi provjere tih informacija, te su vršene provjere u Njemačkoj koje su pokazale da do sada nije bilo slučajeva da je netko s krivotvorenom diplomom otišao na rad u tu državu.

Bandić je napomenuo da svi radnici iz BiH moraju proći proceduru priznavanja diploma, tako da je to još jedan od načina da se takve prevare spriječe, priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Foto: PR / Sastanak bh. agencije rada sa njemačkom

''Mi od 2013. posredujemo u zapošljavanju medicinskog kadra sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj i do sada je posao putem nas dobilo 4.710 radnika'', rekao je Bandić.

Dodao je da u Njemačkoj postoji interes za polukvalificiranom radnom snagom u oblasti sezonskih poslova u poljoprivredi, te postoji interes za drugim stručnim zanimanjima sa srednjom školom.

''Uvažavajući situaciju na našem tržištu rada u smislu viškova i potreba za radnom snagom, dogovoreno je da u što skorijem vremenu njemačka strana dostavi nacrt budućeg dogovora o suradnji za zapošljavanje bh. radnika s traženim zanimanjima. Konkretno to bi bili elektroničari, metaloprerađivači, te mehaničari za postrojenja za sanitarnu i klimatizacijsku tehnologiju i grijanje. Daljnja procedura sada zavisi od toga koliko ćemo brzo iz Njemačke dobiti točne opise zanimanja prema njihovim nastavnim planovima i programima, te ćemo ih onda usporediti s našim nastavnim planovima i programima'', rekao je Bandić.

Kopirati
Drag cursor here to close