Biro

I to je BiH: Gotovo 16.000 ljudi posao čeka duže od devet godina

''Osoba koja najduže čeka na zaposlenje je po zanimanju daktilograf, 2. stupanj.''
Gospodarstvo / Posao | 21. 05. 2021. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske prijavljeno je 15.702 osoba koja na zaposlenje čekaju devet i više godina, pokazuju podaci ovog zavoda za 30. travanj.

Ovaj zavod prati dužinu čekanja na zaposlenje prema utvrđenoj strukturi, a prema godinama provedenim na evidenciji nezaposlenih, i to od jedne do tri godine, od tri do pet, od pet do devet i više od devet godina.

''Osoba koja najduže čeka na zaposlenje je po zanimanju daktilograf, 2. stupanj. U pitanju je ženska osoba koja ima 60 godina starosti i na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje je više od devet godina", rekli su za "Nezavisne novine" iz Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema podacima Zavoda, već duži niz godina poslodavci nemaju iskazane potrebe za zapošljavanjem daktilografa, a daktilografkinja, koja je rekorder na Birou, dosad nije iskazala spremnost za rad u drugom zanimanju.

Prosječna dužina čekanja na evidenciji nezaposlenih osoba zavisi prije svega od stupnja stručne spreme, zanimanja koje osoba ima, dodatnih znanja i sposobnosti koje posjeduje, pokretljivosti izvan mjesta prebivališta, broja iskazanih potreba u tom zanimanju, broja nezaposlenih osoba evidentiranih u tom zanimanju, te posebno je važno koliko je ta osoba aktivna u traženju posla.

"Analizom tih pokazatelja vidimo da u okviru trećeg stupnja na zaposlenje najduže čekaju metalostrugari i trgovci, te u okviru četvrtog stupnja mašinski tehničari i maturanti gimnazije", rekla je za "Nezavisne novine" Vedrana Milinković, viši stručni suradnik za informiranje i odnose s javnošću u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Iznenađen je Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, saznanjem da trgovci spadaju u red onih koji najduže čekaju na Birou.

"Iskreno govoreći, malo sam se iznenadio tim podatkom. Što može biti? Sada se za trgovce primaju sve moguće branše. Nema tko nije trgovac. Osim trgovaca, taj posao rade i poljoprivredni tehničari i ekonomski tehničari, mašinski tehničari, gimnazijalci. Sve moguće profesije se zapošljavaju kao trgovci", istaknuo je Savanović u izjavi za "Nezavisne novine".

Iz Zavoda za zapošljavanje RS ističu da je primjenom novih metoda njihovog rada krajem 2017. godine, kao i izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, jasno definisan status nezaposlene osobe, a to je da su osobe na evidenciji Zavoda obavezna da aktivno traže posao.

Na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaključno sa 31. ožujkom prijavljena su ukupno 81.053 nezaposlena osoba, što je manje za 3.605 ili 4,3 posto u odnosu na prošlu 2020. godinu, pišu Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close