Štrajk

Poreznici prijete totalnim neradom: Odgovor se čeka šest godina

Štrajk upozorenja je pokrenut zbog izuzetno loših uvjeta rada, a insistira se na dodatku na plaće za inspektore PUFBiH kakav imaju svi federalni inspektori
Gospodarstvo / Posao | 14. 12. 2018. u 13:11 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Samir Kurtović upozorio je danas na press-konferenciji u Sarajevu da se štrajk upozorenja uposlenika Porezne uprave Federacije BiH nastavlja i tijekom sljedećeg tjedna, kao i da će se u petak, 21. prosinca, na sastanku Štrajkačkog odbora donijeti odluka o daljnjim mjerama, te da postoji načelna suglasnost u vezi s organiziranjem generalnog štrajka od 24. prosinca.

Zahtjev star šest godina

Naime, nezadovoljni statusom i uvjetima rada, uposlenici Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) su u ponedjeljak, 10. prosinca, stupili u štrajk upozorenja i, ukoliko u međuvremenu nadležne institucije ne iskažu razumijevanje za njihove zahtjeve, krajem sljedećeg tjedna će donijeti odluku o eventualnom stupanju u generalni štrajk.

''Pozivamo ovim putem Vladu Federacije BiH, resornu ministricu i direktora (PUFBiH) na pregovore radi rješavanja zahtjeva uposlenika PUFBiH'', kazao je Kurtović.

Podsjetio je kako je štrajk upozorenja pokrenut zbog izuzetno loših uvjeta rada, te da se insistira na dodatku na plaće za inspektore PUFBiH kakav imaju svi federalni inspektori, realizaciji tužbi uposlenika, kadrovskoj popuni…

Foto: Snimio čitatelj / Radnici Porezne uprave FBiH u štrajku


Na potrebu hitnog djelovanja u pravcu ispunjavanja zahtjeva uposlenika ukazala je predsjednica Sindikalne organizacije PUFBiH i predsjednica Štrajkačkog odbora Šemsa Hajrić, naglašavajući kako je prvi zahtjev u vezi s problemima s kojima se uposlenici susreću, upućen prema Federalnom ministarstvu financija prije ravno šest godina (12.12. 2012.).

Raste obujam posla

Navela je kako se obujam posla povećava, a broj uposlenika smanjuje, budući da je određeni broj otišao u mirovinu, ili na drugi način napustio PUFBiH, kao i da ništa od obećanog nije realizirano.  

Hajrić ističe kako je komunikacija s nadležnima svakodnevna, te da prema njima idu urgencije da se predstavnici uposlenika prime na razgovor, izražavajući uvjerenje da će umjesto dosadašnjeg ignorantskog odnosa uslijediti angažman na rješavanju novonastale situacije.

Stručni savjetnik u Poreznoj ispostavi Novi Travnik Zlatan Popović ocijenio je paradoksalnim da se Proračun PUFBiH posljednje četiri godine smanjuje, a da se, istovremeno, Proračun FBiH povećava.

Nove vrijednosti

Mišljenja je da treba insistirati na sustavu novih vrijednosti u kojem će biti nagrađeni rad i rezultati rada, podsjećajući da uposlenici PUFBiH ostvaruju izuzetne rezultate, o čemu, između ostalog, svjedoči pet milijardi i sto milijuna KM poreznih prihoda prikupljenih u tekućoj godini, te konstantan rast tih sredstava na godišnjoj razini.    

''Samo tražimo da se počne u ovoj državi vrednovati rad i rezultati rada, a mi ih imamo'', poručio je Popović.

Inače, svi uposlenici PUFBiH su u štrajku upozorenja svakog dana od 8.30 do 10.30 sati, a primaju se samo prioritetni zahtjevi kako građani ne bi ispaštali.

Kopirati
Drag cursor here to close