Tuzlanski kanton

Pooštravanje mjera: Ugostiteljski objekti rade samo do 20 sati, najavljeni prosvjedi

Od nadležnih kantonalnih i gradskih/općinskih inspekcija, kao i od Uprave policije je zatraženo da pojačaju nadzor nad provođenjem važećih naredbi i preporuka.
Gospodarstvo / Posao | 03. 03. 2021. u 09:34 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od danas se rad svih ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona ograničava na najduže do 20 sati, naredba je koju je jučer donio Krizni štožer Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.

Ova naredba odnosi se na sve ugostiteljske objekte, bez obzira radi li se o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta, a važi do 18. ožujka 2021. godine.

Svim gradskim/općinskim kriznim stožerima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama je naređeno da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi, te da maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija naprijed navedene naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

Od nadležnih kantonalnih i gradskih/općinskih inspekcija, kao i od Uprave policije je zatraženo da pojačaju nadzor nad provođenjem važećih naredbi i preporuka.

Naime, imajući u vidu da u zadnjih 15 dana dolazi do stalnog rasta broja zaraženih na području Kantona, trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju na području BiH, kao i u državama regije, naročito povećan broj oboljelih u susjednim kantonima, povećan postotak teško oboljelih u odnosu na ukupan broj zaraženih, povećano obolijevanje osoba mlađe životne dobi, kao i pojavu i širenje novih sojeva SARS-CoV-2 virusa, Krizni štožer Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona je stava da je, sa ciljem sprečavanja daljeg povećanja broja zaraženih i oboljelih na području kantona, neophodno uvesti naprijed navedenu restriktivnu mjeru.

Ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne prosvjede ispred zgrade Vlade TK zbog uvođenja ove mjere.

Ugostitelji najavili prosvjede

Tuzlanski ugostitelji okupljeni kroz neformalnu grupu su upravi policije MUP-a TK predali zahtjev da u skladu sa epidemiološkim mjerama sutra (4.3.2021.) u 12:00 sati održe mirne prosvjede ispred zgrade Vlade TK.

Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona od strane predstavnika ugostitelja sa područja Grada Tuzla će biti dostavljeni slijedeći zahtjevi:

1. Vraćanje radnog vremena reguliranog zakonom do 23:00h

2. Ukoliko ne dođe vraćanja radnog vremena do 23:00h, tražimo odgovornost nadležnih donositelja osporavanih naredbi i odluka da preuzmu odgovornost za nadoknadu štete nanesenom naredbom o skraćenom radnom vremenu, priopćili su ugostitelji.

3. Sastanak sa premijerom Vlade TK, ministrom zdravstva TK i predstavnicima Kriznog štaba TK

4. Tražimo prisustvo predstavnika ugostitelja pri kreiranju i donošenja odluka i naredbi koje su vezane za ugostiteljski sektor, kazali su ugostitelji u priopćenju za javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close