Transparentno i javno

Podaci o javnim nabavkama dostupni javnosti

Salčin je kazao da su planirane izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, te da je formirana radna grupa za izmjenu tog zakona, koja je počela sa radom.
Gospodarstvo / Posao | 04. 12. 2017. u 16:23 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za javne nabavke BiH pokrenula je još jedan projekt unapređenja sustava za elektronske javne nabavke u BiH (e-Nabavke) koji omogućava da podaci o javnim nabavkama budu dostupni javnosti.

Sustav e-Nabavke je portal namijenjen za objavu svih obavještenja o nabavci, dodjeli ugovora, poništenju postupaka javnih nabavki, te drugih obavještenja predviđenih Zakonom o javnim nabavkama, koji je obavezan za sve institucije vlasti na svim upravnim razinama, javna poduzeća, javne ustanove i asocijacije.

''Danas puštamo preglede podataka o dodjelama ugovora, ali i preglede izvještaja o sklopljenim direktnim sporazumima i ugovorima po konkurentskim zahtjevima, što dosad nije bilo moguće pregledati na portalu. Pregled je moguće napraviti za sve ugovorne organe u BiH. Omogućit će se i pregled okvirnih sporazuma sa pojedinačnim ugovorima, dodjela ugovora za neprioritetene usluge (naprimjer hotelske i ugostiteljske usluge), zatim pregled dodjeljenih ugovora  koji su izuzeti od primjene Zakona o javnim nabavkama, pregled provedenih e-Aukcija i drugo'', kazao je na konfereniji za novinare u Sarajevu v.d direktora Agencije Đenan Salčin.

Naveo je da podatak da je u ovoj godini održano 2.210 e-Aukcija, te da je ukupna razlika u cijeni  između inicijalnih i konačnih  ponuda, odnosno u najvećem dijelu ostvarene proračunske uštede, prije i nakon e-Aukcija  6,8 milijuna KM. U prosjeku se dnevno kroz sustav provede deset e-Aukcija, a najveći broj održanih e-Aukcija zabilježenih u jednom danu bio je 60.

Salčin je dodao da sustav e-Nabavke koristi 2.420 obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, odnosno ugovornih organa, te 7.680 domaćih i više od tisuću inostranih ponuđača koji sudjeluju u postupcima.

U ovoj godini objavljeno je više od 35.000 obavještenja na portalu, od čega više od 19.200 obavještenja o nabavci  i 7.420 obavještenja o dodjeli ugovora, te dodatno 1.883 godišnja obavještenja za neprioritetne usluge. Dnevno se na portalu objavi od sto do 150 različitih obavještenja.

Salčin je kazao da su planirane izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, te da je formirana radna grupa za izmjenu tog zakona, koja je počela sa radom. 

Kopirati
Drag cursor here to close