Otvorene prijave za sudjelovanje

Počinje novi ciklus programa za jačanje kapaciteta mladih državnih službenika u BiH

Prilika za profesionalno usavršavanje za 25 sudionika.
Gospodarstvo / Posao | 06. 09. 2021. u 15:14 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi državni službenici iz cijele BiH imaju priliku da se ponovo prijave na ovotjednu obuku iz oblasti EU integracija. Program EU za mlade državne službenike u BiH posvećen je unapređenju javne uprave kroz izgradnju profesionalne i depolizirane državne službe, zasnovane na stručnosti i sposobnosti.

Prijave su otvorene od danas na web stranici www.eu4wb6.com i trajat će sve do 20. rujna 2021. Prijaviti se mogu državni službenici sa jednom do sedam godina profesionalnog iskustva koji rade na poslovima vezanim za pristupanje Europskoj uniji i direktno su uključeni u procese pripreme i provođenja programa i aktivnosti koje se financiraju putem Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Program financira Europska unija, a realizira British Council u BiH.

Drugi ciklus programa nudi profesionalno usavršavanje za 25 sudionika. Sudionici prvog ciklusa istakli su da im je znanje koje su dobili prilikom edukacije pomoglo u stjecanju novih vještina i dalo uvid u sam razvoj sistema javne uprave. „Znanja koja smo stekli na edukaciji su itekako primjenjiva u praksi. Tu prije svega mislim na transparentnost u zapošljavanju, digitalizaciju javne uprave te poboljšanje servisa građanima. To su modeli koji su potrebni BiH, a koji se lako mogu primijeniti u praksi“, naveo je Miralem Smajić, pomoćnik ministra zdravstva Tuzlanskog kantona i polaznik prvog ciklusa Programa.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini, Nicolas Bizel istakao je da Program EU za mlade državne službenike u Bosni i Hercegovini predstavlja nastavak EU reformskih inicijativa koje se odnose na proces jačanja kapaciteta mladih državnih službenika. „Samo kroz edukaciju onih koji će direktno raditi na procesu EU integracija će Bosna i Hercegovina biti spremna za izazove koji je očekuju. Pozivam mlade državne službenike da se prijave jer njihov profesionalizam i entuzijazam su fundamentalni za uspostavljanje javne službe koja je u skladu sa EU standardima“, istakao je Bizel.

Direktorica projekta ispred British Councila u BiH, Amila Lagumdžija, navela je da je ovaj projekt podrška Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji Balkana na putu ka prosperitetnijem društvu. „Svjesni smo izazova sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava kada je u pitanju odlazak mladih i talentiranih stručnjaka, a programima poput ovog želimo stvoriti prostor za usavršavanje i uvezivanje onih koji će biti nosioci pozitivnih promjena u društvu“, kazala je Lagumdžija te posebno naglasila bitnost jačanja institucija javne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close