Uz EP BiH

Parlament FBiH naložio prestrukturiranje rudnika i procjenu njihove održivosti

Cilj je da dugoročni poslovni planovi i razvoj rudnika budu u vezi s potrebama termoelektrana, ostale industrije i potreba tržišta.
Gospodarstvo / Posao | 11. 09. 2019. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su razmotrili informaciju o stanju u rudnicima uglja koji posluju u koncernu s tvrtkom Elektroprivreda BiH, a odnosi se na razdoblje 2009-2017. godina, zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta su na sjednici zadužili Federalnu vladu da aktivnije pristupi prestrukturiranju elektroenergetskog odjela  i navedenih rudnika, uključujući postojeću organizaciju koncerna.

Cilj je da dugoročni poslovni planovi i razvoj rudnika budu u vezi s potrebama termoelektrana, ostale industrije i potreba tržišta.

Federalna vlada treba jednom godišnje da izvijesti o svemu tome Parlament, zaključeno je također.

Idućim zaključkom je Elektroprivreda BiH zadužena da analizira sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje svakog od navedenih rudnika uvažavajući tržište i tehno-ekonomsku opravdanost održivosti eksploatacije uglja u pojedinim rudničkim pogonima  (ekonomsko-financijsku, tehničko-tehnološku, socijalnu i sigurnosnu) i na temelju toga predloži donošenje potrebnih odluka o dinamici zatvaranja neodrživih pogona, kao i pokretanje kapitalnih ulaganja za nove kapacitete i nastavak planiranih investicijskih ulaganja.

Analizu sposobnosti za dugoročno održivo poslovanje treba završiti najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Uz prijedlog za zatvaranje neodrživih rudarskih pogona, treba planirati zbrinjavanje radnika iz tih pogona i premještanje u druge, uplatu za MIO i umirovljenje te otpremnine, zaključio je također Zastupnički dom većinom glasova.

Idućim zaključkom su Federalna vlada, tvrtka Elektroprivreda BiH i uprave rudnika zaduženi da sagledaju mogućnost korekcije cijene uglja prema rudnicima, formirane od Elektroprivrede BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close