Kolektivni ugovor

Policija bez većih plaća: Pao potpis Vlade i sindikata policije u HNŽ

Pregovori su ''karakterizirani visokim stupnjem usuglašavanja zahtjeva i potreba sindikalnog članstva, s jedne strane, kao i razumijevanja cjelokupne gospodarske situacije i mogućnosti Proračuna s druge strane''.
Gospodarstvo / Posao | 15. 03. 2021. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nail Balić, predsjednik Sindikata policije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i zastupnik u županijskoj Skupštini potpisali su u ponedjeljak ujutro Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata.

''Održavanje primjerenog stanja javnog reda i mira, sigurnosti građana i njihove imovine te vladavina prava ono što je u našoj strategiji zacrtano jedan od temeljnih prioriteta i jedan od temeljnih preduvjeta u realiziranju svih postavljenih programa i planova naših aktivnosti'' rekao je nakon potpisivanja Herceg.

Naveo je kako u ovome kolektivnom ugovoru nema novih povećavanja plaće, nego da se radi o nekim drugim pravima policijskih službenika i nadogradnji prethodnog ugovora.

Foto: Bljesak.info / Nevenko Herceg

Herceg je podsjetio da je 2018. godine potpisan trogodišnji kolektivni ugovor sa Sindikatom policije kojim je predviđeno povećanje plaće kroz tri godine za 5 posto što, po njegovim riječima, u kumulativu nije 15 posto nego više.

''Ako gledate i naš proračun za 2021. godine onda vidite da su u proračunu jasno predviđena i sredstva za realiziranje toga, ali i drugih granskih kolektivnih ugovora'', istaknuo je Herceg.

Pojasnio je kako je povećanje od 5 posto dogovoreno još 2018. godine te da u tekstu ugovora nema novog povećanja plaće.

''Zahvaljujući jednom iskrenom i otvorenom socijalnom dijalogu kakav treba biti svaki socijalni dijalog, došli smo do kvalitetnih rješenja koja su ugrađena u tekst ovog kolektivnog ugovora'', istaknuo je Herceg.

Dodao je kako se nada da će u ovoj godini i s ostalim sindikatima korisnika županijskog proračuna biti potpisani novi kolektivni ugovori, prije svega sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja te reprezentativnim sindikatom zdravstvenih radnika.

Balić je rekao kako je ovaj Kolektivni ugovor ''samo nadogradnja jednog dobrog ugovora koji smo potpisali 2018. godine''.

''Radi se o nadogradnji ugovora ondje gdje smo imali prostora da to uradimo, kako bismo poboljšali pravni status naših djelatnika. Nadalje, ukoliko se otvore mogućnosti i bude prilike, mi imamo još zahtjeva, a ovo je samo jedan od njih'' rekao je.

Dodao kako se u ovome ugovoru uvodi pasivna dežura krim-inspektora i radnika koji rade pasivno dežurstvo, a nikada do sada nisu bili plaćeni za to, također se povećao i noćni rad, dan vikenda i primjerice krim-inspektori koji će dobiti dodatak na plaću kako bi sebi kupili civilnu odjeću, budući da rade u civilu.

Podsjećamo, početkom veljače pregovarački timovi Vlade i Sindikata policije su okončali pregovore oko sačinjavanja novog Kolektivnog ugovora za naredno dvogodišnje razdoblje.

Foto: Bljesak.info / Potpis je pao

Pregovori su, priopćeno je tada, ''karakterizirani visokim stupnjem usuglašavanja zahtjeva i potreba sindikalnog članstva, s jedne strane, kao i razumijevanja cjelokupne gospodarske situacije i mogućnosti Proračuna s druge strane''.

Inače, Vlada HNŽ-a još uvijek ne nalazi način da zadovolji zahtjeve sindikata zdravstva s kojima već mjesecima pokušava naći zajednički jezik.

Video: Vlada HNŽ-a i Sindikat policije u HNŽ-u potpisali kolektivni ugovor

O ravnatelju

Balić je kazao kako se nada da će se u idućem razdoblju riješiti još neki problemi unutar MUP-a HNŽ-a te je pozvao županijsku Vladu i Skupštinu da iznađu mogućnost kako bi se riješio problem imenovanje ravnatelja policije.

''Bez imenovanja komesara policije mi smo došli u veoma tešku situaciju'', istaknuo je Balić te je podsjetio kako unutar MUP-a nije riješeno niti pitanje javnožalbenog biroa, policijskog odbora, unutarnje kontrole niti disciplinske kontrole.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda kazao je kako će potpisivanje novog kolektivnog ugovora rezultirati povećanjem nekih prava i primanja te da će veći dio zaposlenika MUP-a osjetiti poboljšanje na svojim plaćama.

Po njegovim riječima, povećanje prava zaposlenika ukupno je "teško" oko 470 tisuća konvertibilnih maraka na godišnjoj razini.

''Nadam se da će se u ovoj godini steći razumijevanje nadležnih, prije svega Skupštine HNŽ-a, ali i Vlade i političkih subjekata, da se deblokira proces oko imenovanja policijskog ravnatelja, da Ministarstvo 'prodiše' i počne raditi u punom kapacitetu'', poručio je ministar Bevanda.

Dodao je kako MUP-u nedostaje 228 policijskih službenika i 64 državna službenika i namještenika, te kompletna rukovodeća struktura.

Kopirati
Drag cursor here to close