Pandemija

Pala potražnja za radnicima iz BiH, ali ne i želja da se ode

U republičkom Udruženju prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport ističu kako za prijevozničku djelatnost nikad gora ni lošija situacija.
Gospodarstvo / Posao | 30. 11. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija koronavirusa utjecala je na smanjenu potražnju u zemljama Europske unije za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine, izvještava BHRT.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH Slovenija bilježi pad potražnje za radnicima iz naše zemlje od 60 posto, a Njemačka 20 posto.

Slovenija koja najviše traži vozače, varioce, bravare i zidare iz Bosne i Hercegovine ove godine je, zbog epidemiološke situacije, smanjila broj oglasa za 60 posto. U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH navode da je prošle godine bilo 14.500 posredovanja za rad u Sloveniji, a ove godine će biti duplo manje. Napominju da je potražnja Njemačke za medicinarima u BiH ista, ali da je zbog nerada njemačkog veleposlanstva od travnja do srpnja smanjen broj posredovanja.

Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH kaže da je do kraja rujna za Sloveniju je izdano 4.650 radnih dozvola, što je za 50 posto niže nego u istom razdoblju prošle godine.

Video: Pandemija smanjila potražnju u zemljama EU za radnom snagom iz BiH

''Njemačka nema toliki pad, negdje je 20 posto pad potražnje pošto su to medicinari sa srednjom školom oni su i dalje su traženi'', rekao je.

U republičkom Udruženju prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport ističu kako za prijevozničku djelatnost nikad gora ni lošija situacija. Očekuju da će i ovo malo vozača koji su ostali u zemlji, po završetku pandemije, otići raditi u zemlje Europske unije.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika Republike Srpske, rekao je kako svi prijevoznici rade sa smanjenim kapacitetom čak 30 posto.

''Morali smo otpustiti jedan broj vozača, jer nema dovoljno posla. Nadležne institucije nisu pomogle ovoj branši zbog čega smo dovedeni do ruba propasti'', rekao je Grbić.

Zbog koronavirusa smanjena je potražnja i za građevinskim radnicima koji zbog malih plaća, nesigurnih uvjeta i loše zaštite na radu napuštaju matičnu zemlju i odlaze u inozemstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close