Prijevoz preko EU

Otvoren put za izvoz mesa iz BiH u Rusiju

Gospodarstvo / Posao | 12. 09. 2017. u 07:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EU je dozvolila proizvođačima iz BiH da meso koje izvoze u treće zemlje mogu prevoziti preko teritorije EU, potvrdio je jučer Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naime, kako je pojasnio, do sada je bilo moguće da BiH meso prevozi samo preko teritorije Bugarske, koje je išlo za Tursku, ali da će novom direktivom 2017/1461 Europske komisije sada biti moguće meso i mesne proizvode prevoziti preko bilo koje zemlje EU, pod uvjetom da je meso namijenjeno za tržišta izvan EU, pišu Nezavisne novine.

"Uvaženi su napori Ministarstva na čijem sam čelu i Ured za veterinarstvo BiH koje smo poduzeli kako bismo dosegli potrebne standarde za izvoz hrane životinjskog porijekla", rekao je Šarović. Dodao je da je ova odluka dalji napredak u ispunjavanju postavljenih uvjeta, koji će naročito doći do izražaja kada počne izvoz mesa za rusko tržište.

Kako saznaju Nezavisne iz EU, radi se o regulaciji koja je objavljena u "Službenom glasniku EU" 8. kolovoza, ali da je jučer stupila na snagu. Preciziraju da je time EU završila svoj dio posla odobravajući BiH tranzit preko njene teritorije mesa goveđeg porijekla i žive stoke u treće zemlje, a koji je započet u siječnju ove godine, kada je odobren tranzit preko teritorije Bugarske.

Precizirano je da je BiH prethodno morala da ispuni fitosanitarne uvjete, a koji pristižu iz pravne stečevine EU. Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kaže da je već odobravanje izvoza mesa preko teritorije Bugarske u Tursku bila velika stvar za bh. proizvođače, jer su troškovi transporta znatno smanjeni. "Prijevoz goveđeg mesa avionom za Tursku koštao je 45.000 eura po tovaru, a isti tovar kad se prevozi šleperom košta oko 4.500 eura. Kada smo vidjeli da je deset puta jeftinije kopnom, zamolili smo EU da nam omogući prijevoz preko Bugarske, što su oni i uradili", istakao je Vasić. Međutim, prema njegovom mišljenju, ni ovim otvaranjem nisu riješeni glavni problemi koji se, kako je naglasio, odnose na činjenicu da BiH i dalje ne može da izvozi meso i mesne prerađevine u zemlje EU.

"Ova odluka svakako može puno značiti ako se pojavi još neka zemlja koja bi bila zainteresirana za otkup našeg mesa, ali u ovom momentu nemamo nekog velikog izvoza, a za nas je najvažnije tržište bilo i ostalo EU", rekao je.

Dodao je da se, osim u Tursku, živa goveda izvoze u Libiju, ali taj prijevoz se realizira brodom, pa se ova odluka na taj dio ne odnosi.

"Ipak, i dalje smatram da je naše najvažnije i ključno tržište EU, a za to nam trebaju laboratorije koje će provjeravati je li naše meso ispunjava standarde. Već godinama se govori o tome. Nadam se da ćemo i to uskoro riješiti, jer već sada imamo proizvođače koji su sigurno u stanju ispuniti sve europske standarde", rekao je.

Dodao je da očekuje da će nekoliko firmi za preradu mlijeka dobiti dozvole za izvoz u EU, ali da u vezi s mesom još nema pomaka. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kaže da oni pozdravljaju ovu odluku EU, ali da bh. prijevoznici neće od nje imati mnogo koristi.

"Prema saznanjima Nezavisnih, turski ugovarač koji osigurava meso za turske robne rezerve želio je da budu angažirani turski prijevoznici, tako da mislim da više od 95 posto transporta obavljaju prijevoznici iz te zemlje. Oni voze za zemlje EU, pa u povratku pokupe to meso i voze u Tursku", rekao je Grbić.

Podsjetio je da je jedno vrijeme dok je prijevoz išao s banjalučkog aerodroma roba kamionima dovožena na tu lokaciju, ali da je poslije sve prebačeno na aerodrom u Tuzli.

Kopirati
Drag cursor here to close