Kako izvještavati o osiguranju

Osiguranje - neistražena oblast za novinare

Upravo zbog nedovoljnog poznavanja oblasti osiguranja, osnovni cilj organiziranja radionice je unaprjeđenje znanja novinara i urednika o značaju osiguranja za građane
Gospodarstvo / Posao | 27. 10. 2018. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada je posrijedi financijska pismenost građani danas mnogo više vode računa o tome što potpisuju kada otvaraju račune u bankama i uzimaju kreditne kartice nego što su to radili prije nekoliko godina. Međutim, još uvijek je izazov običnom građaninu približiti tako važnu oblast kao što je osiguranje'', zaključak je radionica “Kako izvještavati o osiguranju”.

''Zbog nedovoljne informiranosti većina građana ne shvaća značaj osiguranja i zbog toga smatra da nema potrebu za osiguravajućim proizvodima'', ističe Naris Bošnjović iz UNIQA osiguranja, i dodaje da je ključni problem nedostatak kulture osiguranja, odnosno nepoznavanje svih prednosti ove djelatnosti.

Kako za građane, tako i za novinare područje osiguranja je nedovoljno istraženo i mali broj medijskih profesionalaca se bavi ovom tematikom, tako da skoro i ne postoje članci koji bi pružili visoko kvalitetne, informativne i obrazovne sadržaje. Građani nemaju dovoljno informacija niti su upućeni koje su sve prednosti i koristi osiguranja, kako za njih lično tako i za privredu i ekonomiju države, i vrlo često su uskraćeni za analitičke i objektivne informacije koje se tiču i aktualnih novosti s domaćih i inozemnih tržišta osiguranja, te mišljenja eksperata i stručnjaka iz osiguravajućih društava.

Mirsad Pehilj, glavni i odgovorni urednik portala Profitiraj.ba slaže se u činjenici da osiguranje kao oblast ima potencijal za istraživačko novinarstvo te da bi novinarski sadržaji kreirani u svrhu predstavljanja osiguranja kao realne potrebe svakog građanina ali i privrednog subjekta, pomogli pri afirmaciji ove oblasti u našoj zemlji.

Upravo zbog nedovoljnog poznavanja oblasti osiguranja, osnovni cilj organiziranja radionice je unaprjeđenje znanja novinara i urednika o značaju osiguranja za građane i pravne subjekte, korištenju ispravne terminologije, odnosno otvaranje jedne posebne tematike kojom bi bh. mediji trebali da se bave zbog interesa javnosti.

Radionica u Mostaru je četvrta u nizu koju je organiziralo Udruženje/udruga BH novinari, pod pokroviteljstvom UNIQA osiguranja u Bosni i Hercegovini, dok su ostale održane u Brčkom, Banja Luci i Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close