Hrvatska

Organizatori inicijative ''67 je previše'' očekuju referendum u rujnu

Točno u ponoć 12. svibnja, kada je službeno završilo dvotjedno prikupljanje potpisa, nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić na konferenciji za novinare objavila je da je inicijativa "67 je previše" uspjela.
Gospodarstvo / Posao | 12. 05. 2019. u 10:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizatori sindikalne inicijative "67 je previše" u ponoć su na središnjem zagrebačkom trgu objavili kako su prikupili više od 600.000 potpisa hrvatskih građana za raspisivanje referenduma kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina, a održavanje referenduma očekuju početkom rujna.

Točno u ponoć 12. svibnja, kada je službeno završilo dvotjedno prikupljanje potpisa, nacionalna koordinatorica inicijative "67 je previše" Mirela Bojić na konferenciji za novinare objavila je da je inicijativa "67 je previše" uspjela. Istaknula je da su prema podacima koji su joj pristigli prije dva sata prikupili više od 600.000 potpisa građana, i dodala da potpisi stižu i dalje a stizat će i u narednim danima cijeli tjedan.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" je 27. travnja u ponoć na Trgu bana Jelačića u Zagrebu počela prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, kako bi se spriječilo dizanje dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 67 godina.

Ministarstvo uprave utvrdilo je da je u registru birača 27. travnja 2019. bilo upisano ukupno 3.735.680 birača hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj te da je za raspisivanje sindikalnog referenduma "67 je previše" potrebno skupiti najmanje 373.568 potpisa.

Bojić je objasnila je kako očekuju da će do kraja idućeg tjedna sve liste iz cijele Hrvatske doći u Zagreb u njihov ured, kada će onda prvo oni, kao Organizacijski odbor, pregledati sve liste i napraviti prvu korekciju jer ne žele nositi potpise koji nisu korektni, odnosno ispravni, prenosi Hina.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je da bi početak rujna bilo optimalno vrijeme za održavanje referenduma.

"Po nekakvim realnim procjenama sukladno procedurama koje su bile u prethodnim inicijativama, početak rujna bilo bi optimalno vrijeme", kazao je.

Novosel kaže da i sindikati, ali i svi građani očekuju opstrukcije zato jer su se već naučili na opstrukcije, imali su ih svih dva tjedna prikupljanja potpisa, a imali su ih i u pripremi.

"Opstrukcije će oni pokušati, međutim, ako taj broj od više od 600.000 potpisa, a koji će biti sigurno još i veći, neće biti dovoljan nekome da odustane od opstrukcija, onda definitivno će otpiliti sam sebi granu na kojoj sjedi", poručio je Novosel, jedan od trojice čelnika sindikalnih središnjica koje su pokrenule referendumsku inicijativu.

Kopirati
Drag cursor here to close