Notarska obrada pravnih poslova

Ogorčeni notari najavili pravnu bitku: Idemo do Strassbourga

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Zdenko Puljić rekao je kako ne isključuje ni mogućnost aplikacije prema Strassbourgu (Europskom sudu za ljudska prava).
Gospodarstvo / Posao | 24. 04. 2019. u 18:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Upravnog odbora Notarske komore Federacije BiH Zdenko Puljić danas je, u povodu Odluke Ustavnog suda FBiH u predmetu U-22/16 kojom su proglašene neustavnim pojedine odredbe zakona kojima je bila propisana obavezna notarska obrada određenih pravnih poslova, najavio da slijedi daljnja pravna bitka.

''Kada dobijemo otpravak presude ići ćemo dalje do kraja u pravnu bitku, najvjerojatnije ponovno apelacijom prema Ustavnom sudu BiH'', kazao je Puljić novinarima nakon objavljivanja spomenute odluke, uz opasku kako ne isključuje ni mogućnost aplikacije prema Strassbourgu (Europskom sudu za ljudska prava).

Na upit o tome što građani mogu očekivati nakon ove presude, naveo je kako mogu očekivati veću pravnu nesigurnost, "zato što će određene ugovore pisati kao i ranije neke agencije i pojedinci, razni nadripisari...".

''Ako to budu pisale stručne osobe, onda smo mi kao notari dobili, jer ćemo imati gotovu ispravu koju ćemo, eventualno, potvrditi solemnizirati ili ovjeriti potpis'', precizirao je Puljić, ustvrdivši kako će sve rezultirati skupljom uslugom za građane, "jer će naplatiti onaj tko piše ugovor, ili pravni akt za osnivanje društva, a naplatit će ga i notar, znači bit će dupla naplata".

Istovremeno, odbacio je tvrdnje o monopolu na određene poslove, navodeći da od 1.200.000 notarski obrađenih isprava, koliko su napravili notari u FBiH, ima svega pet/šest slučajeva sudskog osporavanja tih isprava, te da niti jedna još nije proglašena pravno nevaljanom.

Komentirajući upit o percepciji u javnosti da notari ostvaruju enormne zarade, Puljić tvrdi da to u praksi izgleda drugačije, navodeći kako je nedavna analiza stanja na tom planu pokazala da 20 notara imaju manje od 30 notarski obrađenih isprava svakog mjeseca, što mu s dva uposlena donosi zaradu od oko 1.500 KM.

Nadalje navodi kako 50 do 60 notara s 30 do 50 isprava mjesečno, što je nekakav optimum, s dva djelatnika mogu to stići/realizirati, te da oni mogu zaraditi tri do četiri tisuće KM.

''Imamo 20-tak notara koji mogu malo više zaraditi i 10-tak koji mogu zaraditi dosta'', kazao je Puljić, navodeći kako se radi o notarima u većim centrima - Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici..., ne precizirajući o kojim iznosima se radi, istovremeno, relativizirajući izrečenu ocjenu obrazloženjem kako oni imaju 200 uposlenih, te da sve to treba platiti.

Dodao je kako je on osobno više zarađivao kao odvjetnik.

Kopirati
Drag cursor here to close