Revizija

Oduzimanje imovine: Kako je neozbiljna Federacija u ozbiljnom poslu

Gospodarstvo / Posao | 07. 09. 2021. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Godišnje izvješće o stanju u oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom nije sačinjeno, objavljeno i dostavljeno Vladi FBiH i Parlamentu FBiH, što nije sukladno odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom FBiH'', stoji to u reviziji poslovanja Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za 2020. godinu.

Navodi se kako pisane evidencije o oduzetoj imovini ne sadrže sve propisane podatke, te da nije osiguran jednak unos evidentiranih podataka u pisanim i elektronskim evidencijama o oduzetoj imovini.



''Navedeno ukazuje da vođenje evidencija o oduzetoj imovini nije vršeno sukladno Zakonu o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom FBiH i Uputstvu o uspostavi, vrsti i sadržaju evidencija o upravljanju i raspolaganju nezakonito stečenom imovinom kaznenim djelom'', kažu revizori.

U izvješću stoji kako su udjeli u šest gospodarskih društava ukupne vrijednosti 8.471.513 KM, da je oduzeta gotovina deponirana na računu za posebne namjene u iznosu od 1.899.067 KM i privremeno oduzeta pokretna imovina u iznosu od 203.849 KM, koji su povjereni Agenciji na privremeno upravljanje temeljem sudskih odluka, nisu evidentirani u Glavnoj knjizi u okviru izvanbilančne evidencije, niti su iskazani u Ostalim financijskim podacima koji se odnose na izvanbilančnu evidenciju.

''Navedeno nije sukladno Zakonu o proračunima u FBiH, Pravilniku o knjigovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o financijskom izvješćivanju i godišnjem obračuna proračuna u FBiH'', kaže revizorsko izvješće.

Podsjeća se kako je izvješće o radu i financijsko-materijalnom poslovanju Agencije za razdoblje 1. 7. – 31. 12. 2020. godine Vlada FBiH usvojila 14. 1. 2021. godine, dok Zastupnički dom Parlamenta FBiH na sjednici 30. 3. 2021. godine nije prihvatio Izvješće.

''Vlada FBiH nije pokrenula postupak za razrješenje ravnatelja Agencije. Odredbama članka 29. Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom FBiH definirano je da ravnatelj svakih šest mjeseci podnosi izvješće o radu i financijsko-materijalnom poslovanju Agencije Vladi FBiH, koja ga dostavlja Parlamentu FBiH na usvajanje, a ukoliko izvješće ne bude usvojeno, Vlada FBiH pokreće postupak za razrješenje ravnatelja Agencije. Vlada FBiH nije donijela poseban propis kojim će se utvrditi kriteriji za procjenu vrijednostioduzete imovine koja će biti predmetom prodaje, što je bila u obvezi sukladno članku 32. Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom FBiH'', kažu revizori.

U izvješću se može iščitati kako udjeli u gospodarskim društvima „Emiran“ d.o.o. Sarajevo, „Emiran studentski dom – Univerzitetski hotel“ d.o.o. Sarajevo i „Umax group“ d.o.o. Sarajevo ukupne vrijednosti 6.171.863 KM i udjeli u gospodarskim društvima „Unioninvest izgradnja objekata“ d.o.o. Sarajevo, „Profin-invest“ d.o.o. Sarajevo i „KS investment“ d.o.o. Sarajevo ukupne vrijednosti 2.299.650 KM, što ukupno iznosi 8.471.513 KM, nisu evidentirani u Glavnoj knjizi Agencije u okviru izvanbilančne evidencije, niti su iskazani u Ostalim financijskim podacima.

''Osim toga, u tekstualnom dijelu uz financijska izvješća nije dano adekvatno obrazloženje o ovim udjelima i ostaloj imovini koja je temeljem sudskih odluka povjerena Agenciji na privremeno upravljanje. S tim u vezi ističemo da se radi o tuđoj imovini, privremeno povjerenoj Agenciji na upravljanje, koja predstavlja potencijalnu imovinu i potencijalni prihod. Iako su udjeli koji su bili predmet privremenog oduzimanja ukupne vrijednosti od 6.171.863 KM temeljem presude Vrhovnog suda u FBiH od 7. 8. 2020. godine trajno oduzeti i postali vlasništvom FBiH u 2021. godini, za što je u Registru gospodarskih društava Općinskog suda u Sarajevu izvršen upis FBiH kao osnivača/člana sa 100% udjelom u gospodarskim društvima, do okončanja revizije nije izvršeno knjigovodstveno evidentiranje te imovine u Glavnoj knjizi Agencije, što nije sukladno odredbama Zakona o proračunima u FBiH i Pravilnika o knjigovodstvu proračuna u FBiH'', kažu revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close