Vlada FBiH

Odobren Plan poslovanja Željeznica FBiH za 2020. godinu

Planom je predviđeno povećanje ukupnog prihoda u odnosu na procjenu izvršenja za 2019. godinu za 32,6 posto.
Gospodarstvo / Posao | 06. 03. 2020. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna vlada odobrila je Plan poslovanja JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2020. godinu, koji je urađen za poduzeće kao cjelinu, posebno za Željezničku infrastrukturu i Željezničkog operatora, Plan Željezničke infrastrukture i Plan Željezničkog operatora i kao cjelina čini Plan Društva.

Planom je predviđeno povećanje ukupnog prihoda u odnosu na procjenu izvršenja za 2019. godinu za 32,6 posto, što je zasnovano prvenstveno na planiranom povećanju vlastitih kao i prihoda iz drugih izvora. Predviđeno je i povećanje ukupnih troškova u odnosu na procjenu izvršenja za 2019. godinu za 22,9 posto.

U osnovnoj djelatnosti u 2020. godini predviđen je prevoz 9.120.000 tona robe, od čega u unutrašnjem saobraćaju 5.560.000 tona i 3.560.000 tona u međunarodnom prometu.

Planirano je ostvarenje 978,6 milijuna tarifskih kilometara, 868,4 milijuna eksploatacijskih neto tonskih kilometara (NTKM), prevoz 504.000 putnika, uz 40,4 milijuna putničkih kilometara i povećanje udjela na transportnom tržištu masovnog prevoza robe, naročito u dijelu prevoza za potrebe teške bazne industrije i prevoza nafte.

Među strateškim ciljevima ove kompanije su navedeni prijevoz nafte i naftnih derivata željeznicom, priprema Društva - Željezničkog operatora za izlazak na tržište željezničkih transportnih usluga van BiH, povećanje prijevoza kontejnera željeznicom i udjela financiranja iz Proračuna FBiH uvođenjem trošarina, smanjenje troškova u svim organizacijskim dijelovima poduzeća, usklađivanje i primjena zakonskih propisa, zaštita imovine u svim segmentima i svim razinama, pružanje usluga popravke vagona i lokomotiva i industrijskih kolosjeka, odizanje kvaliteta usluge prijevoza putnika i uvođenjenovih putničkih linija i drugo.

Između ostalog, planirano je da će do kraja planske 2020. godine doći do značajnog smanjenja i racionalizacije radne snage prirodnim odlivom, a radna mjesta će biti popunjavana unutarnjom preraspodjelom iz postojećeg raspoloživog kadra.

Kopirati
Drag cursor here to close