Službeni podaci

Odjavljeni: Federaciju napustilo više od 10.000 osoba

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku FBiH je napustilo više od 10.000 osoba.
Gospodarstvo / Posao | 03. 11. 2017. u 15:31 Anadolija
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 10.000 osoba napustilo je Federaciju Bosne i Hercegovine u vremenu od 2013. do 2016. godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku, javlja agencija Anadolija.

Danas su održali prezentaciju aktualnih statističkih podataka u vezi s demografskim kretanjima u FBiH i rezultatima istraživanja u oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija na kojoj je poručeno da se ovi odlasci odnose samo na osobe koje su se prijavile svoje novo prebivalište te da je najviše stanovnika otišlo u zemlje regije, a nakon toga slijedi Njemačka i Austrija.

Prema raspoloživim podacima o broju registriranih odlazaka iz Federacije BiH u inozemstvo, koji su dobiveni na osnovu evidencija o promjeni prebivališta/boravišta građana čija se evidencija vodi u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH-IDDEEA za posljednje četiri godine (2013-2016) odjavilo se 10.041 osoba. Podaci pokazuju da je najveći broj odjava u ovom razdoblju zabilježen u 2014. godini, 2.849 odjava.

Govorio je i o kretanju stanovništva unutar i izvan FBiH kazavši da se radi samo o podacima za osobe koje su prijavile svoje novo prebivalište.

"Treba imati u vidu da se ne odjavljuju svi građani BiH koji odsele u inozemstvo. Najveći broj odlazaka zabilježen je u 2014. godini. Broj u 2016. godini porastao je u odnosu na godinu ranije. Ukupan broj registriranih odlazaka iz FBiH u inozemstvo je 10.041 osoba", pojasnio je Kremić.

Kopirati
Drag cursor here to close