Sindikat Opsenici

Odgovor na odgovor: Ministar pere ruke, i nije mu prvi put

''Već godinu dana zdravstveni radnici u HNŽ nemaju potpisani kolektivni ugovor s Vladom HNŽ i strpljivo očekuju da se njihovi zahtjevi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora nađu na sjednici...''
Gospodarstvo / Posao | 18. 08. 2020. u 14:33 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministar svim silama pokušava osobno sebe obraniti od odgovornosti za kršenje Zakon o radu što mu nije prvi put. Također, ministar svim silama i pravnim manevrima pokušava spriječiti formiranje mirovnog vijeća kako bi sindikate onemogućio da stupe u najavljeni generalni štrajk'', navodi se u reakciji Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na odgovor  ministra zdravstva HNŽ-a, Gorana Opsenice.

''Već godinu dana zdravstveni radnici u HNŽ nemaju potpisani kolektivni ugovor sa Vladom HNŽ i u tome periodu strpljivo iz dana u dan očekuju da se njihovi zahtjevi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora nađu na kako ministar naglašava prvoj sljedećoj sjednici Vlade HNŽ. Tako i u dopisu koji smo zaprimili od Ministra dana 14.8.2020. Ministar je naglasio da očekuje da će Vlada zauzeti stav o zahtjevima zdravstvenih radnika na prvoj sljedećoj sjednici Vlade. Mediji su izvjestili da je se sjednica Vlade održala 17.8.2020. god a na istoj se opet kao tačka dnevnog reda nisu našli zahtjevi zdravstvenih radnika u HNŽ- to govori o odnosu Vlade i odnosu samog ministra prema zdravstvenim radnicima'', navodi se u odgovoru sindikata.

''Ne sumnjajući u objektivnost postupanja nadležnog inspektora pri samom Ministarstvu zdravstva na kojeg vjerujemo da resorni Ministar neće vršiti pritisak vjerujemo da će isti nakon provedenog inspekcijskog nadzora naložiti ministru zdravstva da formira mirovno vijeće u skladu sa Zakonom o radu kako bi sindikati i Vlada iznjeli svoje stavove te u slučaju da pregovori propadnu, da sindikat moze poštujući važeće Zakone pozvati članstvo da stupi u generalni štrajk'', rečeno je u priopćenju.

Podsjećamo, spomenuti sindikat obavijestio je javnost da je zatražio da inspekcija uđe u Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ da izvrši inspekcijski nadzor u samom Ministarstvu zdravstva te da ''odmah naloži resornom Ministru zdravstva da postupi u skladu sa Zakonom o radu i formira mirovno vijeće kao posljednji pravni korak predviđen Zakonom o radu, te ujedno i posljednja šansa za pregovore prije stupanja zdravstvenih radnika u najavljeni generalni štrajk''.

Ministarstvo zdravstva je pak odgovorilo da je ''nakon rješavanja odrađenih pravnih dvojbi s nadležnim federalnim institucijama, protekloga tjedna obavijestilo Neovisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar kako nema potrebe za formiranjem Mirovnoga vijeća jer je Vladi HNŽ-a uputilo dokumentaciju temeljem koje će Vlada zauzeti stav oko pregovora za zaključivanjem novoga kolektivnog ugovora''.

Ministarstvo na čijem je čelu Goran Opsenica navodi kako se očekuje se kako će se ta točka naći na dnevnom redu prve sljedeće sjednice Vlade.

Ministarstvo je, dodaju, zaprimilo zahtjev Sindikata za inspekcijski nadzor, te je resorni ministar dr. Goran Opsenica naložio njegovu provedbu, a rezultate, za koje je uvjeren kako će nedvojbeno pokazati zakonitost provedenih procedura, očekuje do kraja ovoga tjedna.

Kopirati
Drag cursor here to close