Krenuo svojim putem

Odbio ponudu za McDonald's, a danas je težak gotovo 100 milijardi dolara

Zuckerbergov otac ponudio je Marku da će, ako ne želi ići na fakultet, uložiti u franšizu McDonald'sa i upravljanje dati u ruke njemu.
Gospodarstvo / Posao | 04. 11. 2020. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da nije osnovao Facebook i postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Mark Zuckerberg vjerojatno bi - vodio McDonalds.

Prvi čovjek najveće društvene mreže na svijetu Facebook je počeo razvijati iz studentske sobe na Harvardu i, naravno, ni u najluđim snovima nije mogao pretpostaviti da će se njegov projekt toliko razviti te da će danas, zahvaljujući Fejsu, s 36 godina biti težak gotovo 100 milijardi dolara.

Zuckerbergov otac nije Marka, kao ni ostalu djecu, po svaku cijenu prisiljavao da se upišu na fakultet.

Dao im je zanimljiv izbor i alternativu - ili studiranje ili će im, vjerovali ili ne, kupiti franšizu za McDonald's i njih staviti na čelno mjesto. Da je kojim slučajem umjesto fakulteta odabrao drugu opciju i krenuo u posao s ugostiteljstvom, financijski bi vjerojatno dobro prošao, no, jasno, ne bi bio ni blizu pozicije na kojoj je sada, javlja Zimo.

Mnogima bi vođenje McDonald'sa vjerojatno bila bolja investicija i prilika za uspjeh, no 2002. godine Mark Zuckerberg ipak se odlučio za fakultet, a ono što je posebno zanimljivo, na kraju je odustao od studija.

Naravno, s obzirom na to da je postigao tako veliki uspjeh s Facebookom, nije teško zaključiti da se njegovi roditelji ne ljute na njegov odabir i činjenicu da se umjesto fakulteta odlučio za vlastiti biznis.

Koliko je Zuckerbergov otac, koji je po zanimanju zubar, htio uložiti u franšizu poznatog lanca brze prehrane, nije poznato, no prema nekim informacijama s početka stoljeća, ta je cifra tada iznosila između milijun i dva milijuna dolara.

Što se godišnje zarade tiče, prosječan godišnji profit vođenja takvih franšiza prije nekoliko godina u SAD-u iznosio je oko 90 tisuća dolara, iako su te brojke za McDonald`s često i veće.

Kopirati
Drag cursor here to close