BiH

Od srpnja jednošalterski sustav registracije poslovnih subjekata

Održan je stručni skup na temu "Registracija poslovnih subjekata u Federaciji BiH- stanje i prijedlozi za poboljšanje".
Gospodarstvo / Posao | 24. 05. 2018. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održan stručni skup na temu "Registracija poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine- stanje i prijedlozi za poboljšanje".

Stručni skup su organizirala udruženja "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac i udruženje za poduzetništvo i posao "Link" Mostar, u sklopu aktivnosti programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Tijekom diskusije rečeno je da "Federacija BIH znatno kasni u procesu reforme registracije biznisa i da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na parlamente i nadležna ministarstva da ubrzaju reforme".

Istaknuto je da se "Vlada FBiH, reformskom agendom obavezala da će do srpnja 2018. godine uspostaviti jednošalterskim sustav registracije poslovnih subjekata (One stop shop), slično kao u Republici Srpskoj. Uspostava jednošalterskog sustava registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza Zakona i podzakonskih akata, između ostalog Zakona o gospodarskim društvima".

Vlada FBiH je formirala Radnu grupu za uspostavljanje jednošalterskog sustava poslovanja, kao i Radnu grupu za izradu teksta Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima.

Na ovaj način su stvorene i bolje pretpostavke za unaprjeđenje zakona kojima se reguliraju izmjene i dopune Zakona o registraciji i Zakona o privrednim društvima", rečeno je tokom održavanja sastanka.

Udruženja NBR Gradačac i LINK Mostar su, zajedno sa Mrežom za ekonomski razvoj BiH "LEDnet", u prethodnom periodu uputile inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o gospodarskim društvima, koja je razmatrana na sastanku Radne grupe, kako bi se isti uvrstili u Nacrt zakona o gospodarskim društvima.

Na ovaj način inicirane su izmjene određenih zakonskih odredbi, čijim bi se usvajanjem uspostavila veća pravna sigurnost za poslovanje gospodarskih subjekata.

Izmjene zakona odnose se na omogućavanja gospodarskim subjektima da u razdoblju kada nemaju poslovne aktivnosti, mogu prekinuti poslovanje i kada se steknu uvjeti da isto nastavi jednostavnim podnošenjem prijave o ponovnom početku rada nadležnim organima, što bi značajno smanjio broj blokiranih računa firmi kao i likvidaciju drušva;

Takoše, ukoliko se uvaži inicijativa utvrđivanjem raspona prekršajnih kazni prema težini prekršaja, gospodarstvenici će imati veću pravnu sigurnost u situacijama kada prekrše Zakon, kao i da se harmonizira neujednačena praksa sudova u izricanju visine kazne za gospodarske prekršaje.

Novim prijedlozima zakonskih propisa traži se da se izmjena adrese ne upisuje u sudski registar, čime bi se utjecalo na smanjenje troškova poslovanja, imajući u vidu notarske naknade za obradu akata i visine sudskih kazni.

Danas je ujedno predstavljena i kampanja za izmjenu Zakona o gospodarskim društvima, praksa i iskustvo gospodarskih subjekata u procesu registracije poslovnih subjekata, te razmatran tekst Nacrta Zakona o gospodarskim društvima FBiH.

Na stručnom skupu su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava, općinskih uprava, predstavnika malih i srednjih poduzeća, udruženja gospodarstvenika, te organizacija koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close