Srednjobosanska županija

Od iduće godine veće plaće liječnicima i stomatolozima

Do sada je plaća doktora opće prakse bila oko 1.300 maraka, dok će u 2018. godini biti 1.670 maraka.
Gospodarstvo / Posao | 21. 11. 2017. u 13:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće doktora medicine i stomatologije u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) u idućoj će godini biti uvećane za 24 posto, što je omogućeno kolektivnim ugovorom, koji su u utorak u Travniku potpisali predstavnici Vlade SBŽ-a i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije te županije. 

Ministar zdravstva SBŽ-a Nikola Grubešić kazao je da kolektivni ugovor, koji će biti u primjeni od 1. siječnja 2018., predviđa uvećanje koeficijenata za obračun plaća, što će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBŽ-a opteretiti za dodatnih 4,7 milijuna maraka.

Kako je kazao Grubešić, cilj je poboljšanje materijalnog statusa liječnika i stomatologa, te zaustavljanje njihovog iseljavanja u inozemstvo.

''Vlada je svjesna trenda odlaska medicinskog kadra i poduzimamo mjere kako bismo medicinske djelatnike zadržali u javnom zdravstvu. Povećanje plaća nije jedini uvjet koji moramo ispuniti, tako da mi radimo i na rekonstrukciji bolničkih kapaciteta i nabavci dijagnostičke opreme, dok je treći uvjet, koji treba imati u vidu, kontinuirana edukacija medicinskih djelatnika'', kazao je Grubešić.

On je podsjetio da današnji kolektivni ugovor predstavlja drugo uvećanje primanja doktora medicine i stomatologije, s obzirom na to da su im početkom ove godine, zajedno s ostalim medicinskim djelatnicima, uvećane satnice rada.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije SBŽ-a Ana Šimunović kazala je kako je danas povijesni dan za liječnike i stomatologe u SBŽ-u, ne samo zbog uvećanja primanja i bolje socijalne sigurnosti, nego zbog mogućnosti da i u budućnosti samostalno pregovaraju o svom statusu.

Na upit novinara kakvi će konkretno biti iznosi plaća doktora od iduće godine, Šimunović je navela primjer da je, do sada, plaća doktora opće prakse bila oko 1.300 maraka, dok će u 2018. godini biti 1.670 maraka.

''Ovo znači materijalnu sigurnost doktora, a zadovoljan doktor znači i zadovoljan pacijent. Sigurna sam da će doktori, ostankom na ovim prostorima, educiranjem dovesti svoja medicinska znanja i vještine do tog nivoa da će pružiti maksimalno dobru zaštitu pacijentima'', kazala je Šimunović. 

Potpisani Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije SBŽ-a važit će godinu dana.

Kopirati
Drag cursor here to close