Republika Srpska

Od danas povećana starosna granica za odlazak u mirovinu

Zakonom u ovom bh. entitetu je propisano da se do ispunjenja gornje granice uvjeta za starosnu mirovinu dolazi postupno
Gospodarstvo / Posao | 01. 01. 2018. u 13:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Republici Srpskoj (RS) od 1. siječnja 2018. godine je povećana starosna granica za odlazak u mirovinu i to za osam, odnosno četiri mjeseca.

Prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, žena s najmanje 15 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu mirovinu kada u ovoj godini navrši 64 godine i četiri mjeseca života.

Osiguranik s 40 godina mirovinskog staža ima pravo na starosnu mirovinu kada u tekućoj godini navrši 57 godina i osam mjeseci života.

Također, žena sa 35 godina staža osiguranja ima pravo na starosnu mirovinu kada u tekućoj godini navrši 55 godina i osam mjeseci života, potvrđeno je ranije iz Fonda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (MIO) RS.

Zakonom u ovom bh. entitetu je propisano da se do ispunjenja gornje granice uvjeta za starosnu mirovinu dolazi postupno.

Entitetski ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite Milenko Savanović je rekao da je jedan od glavnih razloga za povećanje starosne granice za umirovljenje održanje Fonda MIO, koji je, kazao je, u složenoj financijskoj situaciji.

''Kada smo usvajali izmjene i dopune zakona, bili smo vođeni logikom da je stanje u Fondu MIO financijski složeno, da je mnogo umirovljenika i da sami doprinosi koji su se plaćali u tom vremenu nisu bili dovoljni da podmire mirovinske potrebe'', rekao je ranije Savanović.

Dodao je i da je svjestan da su mladi, s druge strane, zabrinuti za zapošljavanje zbog povećanja starosne granice.

Kopirati
Drag cursor here to close