Ekonomske mjere

Obrtnička komora objavila hitni set mjera za ublažavanje posljedica korone

Obrtničke komore županija i obrtnička komora Federacije BiH donošenjem „Seta mjera“ apleiraju na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu mjera koji bi obuhvatio obrtničke mjere.
Gospodarstvo / Posao | 01. 04. 2020. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine i sve županijske obrtničke komore predložile su 16. ožujka odmah na početku razvoja COVID-a 19. prvi set mjera za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo izazvanih pojavom virusa COVID-19.

Također Drugi set mjera Vladi i svim relevantnim institucijama je predložen 25.3.2020. s 15 ključnih mjera ublažavanja štetnih posljedica za obrtništvo izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

U izradi mjera sudjelovale je svih (10) obrtničkih komora u FBiH i smatramo da je svih 15 mjera nužno provesti kako bi se spasilo obrtništvo u FBiH.

Kako rješavanje istih ne ide dinamikom kakvom bi trebalo ići ili uopće nije krenulo s mrtve točke ovim putem upućujemo svim relevantnim institucijam na čelu s Vladom FBiH apel i vapaj obrtnika za hitnim i neodgodivim rješavanjem prioritetnih mjera:

1. Donošenje Odluke o refundaciji doprinosa i poreza na plate za vlasnike i uposlene u obrtuu trajanju od tri mjeseca (ukljujući mart 2020), uz mogućnost produžavanja do okončanja pandemije COVID-19.
2. Podrška za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vrmenu trajanja pandemije COVID-19.
3. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim subjektima, uposlenim u obrtu i građanima u FBiH iz područja pogođenih pandemijom COVID -19.

Ozbiljnost novonastale situacije za obrtnike zahtijeva poduzimanje mjera na svim razinama odlučivanja.

Obrtnička komora Federacije Bosne i Hercegovine i županijske komore u FBiH naglašavaju da je pored prioritetnih i neodgodivih mjera gore pobrojanih potrebno pristupiti rješavanju svih 15 mjeraza ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo izazvanih pandemijom virusa COVID-19., te ih dostavljamo u nastavku;

U Drugom setu mjera za ublažavanje krize u obrtništvu za ublažavanje štetnih posljedica za obrtništvo izazvanih pandemijom virusa COVID-19 predlažemo:

1. Formiranje posebnog fonda koji bi se financirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u svrhu saniranja šteta u obrtništvu.
2. Donošenje Odluke o refundaciji doprinosa i poreza na plaće za vlasnike i uposlene u obrtuu trajanju od tri mjeseca (ukljujući ožujak 2020), uz mogućnost produžavanja do okončanja pandemije COVID-19.
3. Podrška za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vrmenu trajanja pandemije COVID-19.
4. Donošenje Odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim subjektima, uposlenim u obrtu i građanima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osigurati buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima (iako je donesena odluka na poček plaćanja kreditnih obveza svakodnevno dobivamo pritužbe obrtnika i građana da se isti ne provodi, te se krediti naplaćuju. Potrebno je obustaviti plaćanje svih kredita do okončanja pandemije COVID -19. po odluci, a ne da obrtnici i građani moraju dolaziti i zahtjevati poček na plaćanje. dalje je nejasno pitanje kamata, a nove linije povoljnih financiskih inekcija za obrtnike su nužne u koliko se u budućnosti želi zadržati obrtništvo)
5. Naplata PDV-a po naplaćenoj,a ne izdanoj fakturi za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.
6. Donošenje Odluke o odgodi plaćanja izravnih i neizravnih poreza obrtnicima izravno pogođenim pandemijom COVID-19 do okončanja.
7. Donošenje Odluke o oslobađamju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, županijskih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije COVID-19. (ovdje su neke županije išli i idu u smjeru djelomičnog oslobađanja traženog npr. Kanton Sarajevo je najavio da bi oslobodio u iznosu od 50%).
8. Odgoda i smanjivanje koncesija za vrijeme trajanja pandemije COVID -19 u pogođenim područjima.
9. Odgoda i oslobađanje komunalnih i vodnih naknada do okončanja pandemije COVID -19.
10. Odgoda i smanjivanje plaćanja režija u lokalnoj nadležnosti (komunalna poduzeća, plin, voda, internet i sl.). Također donijeti odluku da navdeni subjekti ne isključuju obrtničkim radnjama kao i fizičkim osoba pružanje svojih usluga do okončanja pandemije COVID.19.
11. Nekažnjavanje obrtnika za nepravovremeno plaćanje i neobračunavanje zateznih kamata od strane Porezne uprave za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.
12. Po okončanju pandemije COVID-19 nove povoljne mjere za zapošljavanje u obrtništvu, kao i posebne linije povoljnih kredita za postojeće i novoosnovane obrte od strane Razvojne banke i komercijalnih banaka s područja BiH.
13. Pojeftinjenje cijena goriva i naftnih derivata.
14. Osigurati pomoć poljoprivrednim obrtima u pripremi i provedbi proljetne sjetve (moramo pokušati napraviti vlastitu proizvodnju u što većoj mjeri)
15. Omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama prema Odluci Kriznog stožera FBiH.

Obrtničke komore županija i obrtnička komora Federacije BiH donošenjem „Seta mjera“ apleiraju na nositelje vlasti na svim razinama da se ozbiljno pristupi pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu mjera koji bi obuhvatio obrtničke mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close