Metković

Nude plaću od 3.5 tisuće KM i pokrivenu ratu kredita, ali posao nitko ne želi

Osim riješenog stambenog pitanja, liječniku koji bi došao raditi u Metković nudi se plaća uređena kolektivnim ugovorom za zdravstvo.
Gospodarstvo / Posao | 04. 03. 2020. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu zdravlja Metković jedna je liječnica obiteljske medicine u ponedjeljak dala je otkaz, a druga je liječnica prije toga otišla na porodiljni dopust. Tako je gotovo četiri tisuće njihovih pacijenata ostalo bez obiteljskog liječnika dok se ne nađe zamjena za ove dvije ordinacije koje su u sustavu javnog zdravstva, piše Jutarnji list.

Sve je to izazvalo velike gužve u čekaonicama, posebno u sezoni prehlada, gripe te, u novije doba, koronavirusa koji je izazvao veliku paniku među ljudima, što se nužno reflektira i na gužve u ordinacijama obiteljske medicine.

Dom zdravlja odavno je raspisao natječaj za liječnike, koji je stalno otvoren. Liječnicima se nude dobri uvjeti – plaćeni smještaj ili, pak, financiranje rate kredita za one koji bi potpisali ugovor na neodređeno radno vrijeme. Sve to kako bi ih se privoljelo da dođu u Metković, ali zasad, nažalost, nema interesa.

– Novom liječniku za privremeni rad uz plaću nudimo plaćanje smještaja i putnih troškova u iznosu od dvije kune (oko pola marke) po kilometru, a onima koji bi se željeli zaposlili na neodređeno Dom zdravlja bi pokrivao ratu kredita u iznosu do 4500 kuna (više od 1000 KM), što dugoročno znači rješenje vlastitog stambenog pitanja – naglašava ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću, Mihovil Štimac.

Osim riješenog stambenog pitanja, liječniku koji bi došao raditi u Metković nudi se plaća uređena kolektivnim ugovorom za zdravstvo, koja s dodacima iznosi oko 13 do 14 tisuća kuna (oko 3.5 tisuće KM), plus smještaj.

– Ako ljudima nije u interesu raditi i zaraditi, onda ja tu stvarno ne mogu ništa – rezolutan je Štimac koji je, unatoč svemu, optimističan te se nada da će na ove afirmativne ponude netko doći jer inače dolazi u pitanje primarna zdravstvena zaštita za četiri tisuće pacijenata.

– Dok se ne pronađu stalni liječnici, u ordinacijama će raditi zamjene – pojasnio je Štimac za Jutarnji.

Kopirati
Drag cursor here to close