Približavanje građanima

Novinari učili kako izvještavati o ekološkim temama

Tariku Kučeviću iz Novinske agencije 'Patria' ovakvi treninzi su bitni, kako je rekao, jer pomažu novinarima da nauče kako ovakve teme sagledati kroz znastveni i stručnu prizmu.
Gospodarstvo / Posao | 14. 02. 2020. u 16:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša održan je u Sarajevu od 12. do 14. veljače 2020. godine, u sklopu trogodišnjeg projekta ''Misli o prirodi!'' koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a financira Vlada Švedske u iznosu od 3 milijuna maraka, priopćeno je iz CPCD-a. 

Dvadeset novinara i novinarki iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Kaknja, Donjeg Vakufa, Konjica, Maglaja, Žepča, Visokog i Cazina - diskutirali su o načinima i modelima kvalitetnijeg izvještavanja na temu zaštite okoliša, kao i o problemima sa kojima se novinari u tom procesu suočavaju.

Nakon uvodnog panela prvog dana treninga, drugi dan je održana sesija na temu integracije okolišnih tema u medijski sadržaj. Na u temu su govorili predavači iz kuta struke - savjetnica za zaštitu okoliša na projektu „Misli o prirodi!“ Sabina Jukan, iz kuta novinarske prakse - novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Dina Đorđević, dok je iz kuta civilnog društva - predsjednik UG Eko akcija Anes Podić govorio o važnosti suradnje medija sa okolišnim organizacijama civilnog društva.

Foto: PR / Trening za novinare o zaštiti okoliša

Dina Đorđević, dobitnica nagrade 'Marina Kovačev' za najbolju mladu novinarku Srbije 2018. godine, smatra kako je okolišne teme potrebno na adekvatan način približiti građanima i građankama.

''Evidetno je da se sve države na Balkanu, ne samo Bosna i Hercegovina i Srbija, suočavaju sa istim ili sličnim problemima kada je riječ o zaštiti životne sredine. Kao naslijeđe tehnologije iz Jugoslavije koja nam je dobro poznata, i dalje se susrećemo sa izgradnjom mini hidroelektrana i zagađenošću vazduha kao problemima koji su prisutni širom regiona. Mnogo primjera pokazuju da je dobar put da se ove teme aktueliziraju kroz umrežavanje medija i organizacija civilnog društva putem prekogranične saradnje'', istaknula je Đorđević.

Tariku Kučeviću iz Novinske agencije 'Patria' ovakvi treninzi su bitni, kako je rekao, jer pomažu novinarima da nauče kako ovakve teme sagledati kroz znastveni i stručnu prizmu.

''Građani koji su suočeni sa osnovnim egzistencijalnim problemima nemaju vremena pretjerano razmišljati o zaštiti okoliša, stoga su mediji ti koji im trebaju ukazati da narušavanje okoliša izravno ugrožava i njih'', smatra Kučević.

Trening za novinare i novinarke na temu zaštite okoliša završen je svečanom dodjelom certifikata sudionicima čemu je prethodila moderirana diskusija tokom koje su iznijeti konstruktivni prijedlozi i preporuke za kvalitetnije izvještavanje na temu zaštite okoliša.

Osnovni cilj projekta “Misli o prirodi!” jeste povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini. Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Europske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala, priopćeno je iz CPCD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close