Sve veći problemi

Novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje

Krajem 2019. "najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbajdžanu, Rusiji i na ukrajinskom teritoriju Krimu pod ruskom kontrolom", ističu autori izvješća.
Gospodarstvo / Posao | 29. 04. 2020. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izvješću objavljenom u srijedu organizacije za medijske slobode upozoravaju da novinari u Europi sve više trpe zastrašivanje, ističući napose probleme na koje nailaze u izvješćivanju o pokretu "žutih prsluka" u Francuskoj.

Zaključak ovogodišnjeg izvješća koje su pripremile organizacije partneri Platforme Vijeća Europe za poboljšanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara je da se primjećuje "porast tendencije zastrašivanja" te da stanje medijskih sloboda u Europi u 2019. "nimalo ne zadovoljava".

Krajem 2019. "najmanje je 105 novinara bilo u zatvorima u Turskoj, Azerbajdžanu, Rusiji i na ukrajinskom teritoriju Krimu pod ruskom kontrolom", ističu autori izvješća.

Iste godine ubijeno je dvoje novinara u zemljama članicama Vijeća Europe, Lyra McKee dok je izvještavala o pobuni u Sjevernoj Irskoj i Vadim Komarov u vrijeme sukoba u Ukrajini.

Prisvajanje medija od strane države i oligarha, upletanje, ciljani hakerski napadi, zatvaranje kritičkih medija i internetskih portala, pravosudno i administrativno uznemiravanje novinara i zakoni protiv "lažnih vijesti" iza kojih se skriva cenzura, sve to upućuje da se politički nadzor nad informiranjem pojačava na različite načine.

Premda se u izvješću kritizira Rusiju, Azerbajdžan, Maltu, Srbiju, Bugarsku i Tursku - potonja je, unatoč padu broja zatvorenih novinara, ponovo obilježena kao "krajnje represivna prema medijima" - ni Francuska nije pošteđena kritike.

"Francuska je u 2019. zabilježila znatan porast nasilja prema novinarima koji su izvještavali o prosvjedima protiv vladine politike", primjerice protiv takozvanih žutih prsluka, ističe Platforma koje su dio i Reporteri bez granica.

"Mnogi su novinari bili žrtve prijetnja i napada redarstvenih snaga", žale se autori izvješća ocijenivši problematičnim to što se "policija često koristi 'obrambenim' oružjem poznatim kao flash ball, rasprskavajućim bombama s kuglicama, eksplozivnim suzavcem i drugim neubojitim oružjem" koje može nanijeti teške ozljede.

Kopirati
Drag cursor here to close