Novi način imenovanja

Novim Zakonom protiv doživotnih uhljeba

Komisija je podržala principe prijedloga izmjena Zakona o zrakoplovstvu BiH.  
Gospodarstvo / Posao | 13. 11. 2017. u 17:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine, koji je predložila zastupnica Aleksandra Pandurević.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona predviđa se da pozicije generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), koje su dosad imale status rukovodećih državnih službenika, ne budu državni službenici, nego imenovane osobe u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima BiH, kao što je to slučaj s drugim direktorima i njihovim zamjenicima upravnih organizacija u BiH.

Pandurević je predložila da se odredba zakona kojom je definirano da su generalni direktor i njegovi zamjenici državni službenici, zamijeni odredbom po kojoj se "generalni direktor i njegovi zamjenici imenuju na mandat u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara BiH i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine.

Predloženi zakon definira da mandat generalnog direktora i njegovih zamjenika bude četiri godine, s mogućnošću još jednog ponovnog imenovanja.

Većina članovi Komisije je tijekom diskusije podržala predložene odredbe.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović je kazao da podržava principe zakona, te je postavio pitanje da li ima još ovakvih slučajeva?

''Jer je očigledno da se kroz postavljenja kao rukovodećih državnih službenika želi priskrbiti doživotni mandat za određena 'kadrovska uhljebljenja'. Spreman sam, ako smo nekada u prošlosti napravili grešku, da se to popravi na ovaj način'', kazao je Mehmedović.

Predloženi zakon podržali su i članovi Komisije Fehim Škaljić i Mirsad Mešić, kao i Hanka Vajzović koja je kazala da treba ovu vrstu izmjena zakona primijeniti i provesti u proceduri i za sve druge slične situacije.

 ''Mislim da nije samo riječ o ovoj agenciji, o BHDCA, nego ima još takvih slučajeva'', navela je Vajzović.

Član Komisije Nikola Lovrinović osvrnuo se na mišljenje nadležnog ministarstva o predloženom zakonu, te je postavio pitanje predstavnicima Ministarstva prometa i komunikacija BiH je li ovaj prijedlog zakona u suprotnosti sa sustavnim zakonima kao što su Zakon o državnoj službi, Zakon o ministarstvima i drugim organima odnosno tijelima.      

Po njegovim riječima, iz dijela mišljenja se vidi da ima problema u toj oblasti. 

Predstavnici nadležnog ministarstva su kazali da podržavaju ovakvo rješenje da direktor i njegovi zamjenici budu birani na mandat.

''I ja sam za to što vi govorite, samo moraju se mijenjati onda ovi zakonu koji određuju na drugi način rješavanje ovog pitanja''. kazao je Lovrinović.    

Predlagač zakona Aleksandra Pandurević je pojasnila da je u jednom od članova predloženog zakona predviđeno da će propisi koji su u suprotnosti s odredbama ovog zakona biti usklađeni s ovim zakonom u roku od 60 dana od njegovog stupanja na snagu.

Komisija za promet i komunikacije primila je k znanju Informaciju Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH o rezultatima usklađivanja cijena usluga i tehničkom kvalitetu usluga mobilne telefonije u BiH s cijenama u regiji i Europi.

Kopirati
Drag cursor here to close