Usta moja, hvalite me

Novalić: U mom mandatu otvorili smo 38.135 radnih mjesta

Drljača je istaknuo da je u tijeku donošenje Strategije zapošljavanja u FBiH 2018- 2021 godine, a cilj je da se utvrde prioriteti i strateški okvir za reguliranje ove vrlo složene oblasti.
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2018. u 13:26 Fena
Kopirati

''Od početka mog mandata do danas uspjeli smo otvoriti 38.135 radnih mjesta i sva ta radna mjesta otvorena su u realnom sektoru. Najveći broj njih u malim obrtima, ali ne nedostaje ni velikih investicija'', rekao je federalni premijer Fadil Novalić tijekom konferencije „'''Suvremeni izazovi na tržištu rada'' koju je organizirao Federalni zavod za zapošljavanje.

Rekao je kako reforma tržišta rada predstavlja jedan od prioriteta Vlade Federacije te da su na početku mandata krenuli u izradu novog Zakona o radu, dodajući da je to sigurno najveća i najtemeljitija reforma ove oblasti u istoriji naše zemlje.

''Iako je tijekom samog usvajanja tog zakona bilo puno nepotrebnog politikantstva i nerazumijevanja, uspjeli smo pružiti veću sigurnost radnicima, ali i veću slobodu poslodavcima'', naveo je Novalić.

Video: Novalić: Reforma tržišta rada jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH

Zatim su, kako je dodao, krenuli u izgradnju boljeg poslovnog ambijenta, napominjući da u BiH ništa nije jednostavno, pa ni ova vrsta reforme.

''Uradili smo ipak dosta toga što dokazuju brojevi. Nova radna mjesta se otvaraju svakodnevno i njihov broj je u stalnom porastu'', rekao je i naveo da su rezultati vidljivi, čak i onima koji su početkom 2015. bili skeptični prema tim ambicioznim planovima.

Složena reforma

''U svom radu koristio sam iskustvo stečeno kao poduzetnik. Znam od samog početka što točno nedostaje poslodavcima i koji segmenti legislative mogu biti poboljšani. Praksa je pokazala da postoje poteškoće u realizaciji, ali mnoge od njih smo uspjeli prevladati. Unatoč svom osobnom znanju, izuzetno cijenim mišljenje stručnjaka iz oblasti tržišta rada i siguran sam da će ova konferencija donijeti mnoge nove ideje kako bismo mogli našoj privredi donijeti još veći razvoj i napredak'', kazao je Novalić.

Reforma tržišta rada, po riječima federalnog ministra rada i socijalne politike Veska Drljače,  predstavlja jedno od šest prioritetnih pitanja koja su definirana Reformskom agendom.

''Znamo da stanje nije adekvatno, da je veliki broj nezaposlenih, da obrazovanje nije usklađeno, te da ponuda  i potražnja nisu odgovarajući. Radi se o oblasti koja traži jednu složenu reformu i Ministarstvo rada i socijalne politike je poduzelo aktivnosti u cilju reforme koja se odnosi na sektor legislative rada i oblasti koja se odnosi na zapošljavanje'', naveo je Drljača.

Što se tiče legislative, sutra bi Zastupnički dom Federalnog parlamenta trebao razmatrati zakon o zaštiti na radu, a u parlamentarnu proceduru je dostavljen i zakon o mirnom rješavanju sporova. Također, Parlament je usvojio i Nacrt zakona o štrajku.

Drvnoj industriji nedostaje 3.000 ljudi

Drljača je istaknuo da je u tijeku donošenje Strategije zapošljavanja u FBiH 2018- 2021 godine, a cilj je da se utvrde prioriteti i strateški okvir za reguliranje ove vrlo složene oblasti. Radi se, istakao je Drljača, o značajnom aktu koji treba da bude pravna osnova za donošenje svih drugih akata. 

''Procjena je da službe za zapošljavanje previše vremena troše na administriranje, nauštrb njihove osnovne misije, a to je posredovanje između poslodavaca i onih kojih aktivno traže posao'', dodao je. Drljača je izdvojio Projekt podrške zapošljavanju u BiH čije je realizacija ove godine započela uz podršku Svjetske banke.

Drvna industrija jedna je od privrednih grana koja, naočito u posljednjih pet godina, bilježi rast kada je riječ o izvozu i zapošljavanju. Predsjednik Asocijacije drvoprerađvača BiH Suhad Ećo kazao je da u ovom trenutku u drvnoj industriji nedostaje sigurno 3.000 uposlenika.

''Na određene mjere koje provodi Vlada i zavodi  privreda dobro reagira, o čemu svjedoče i podaci o zapošljavanju. Sve mjere koje su bile na javnim oglasima za nekih par minuta bile su i popunjene, što govori da gospodarstvo itekako ima potencijala za zapošljavanje samo što se ne može teret zapošljavanja prebaciti isključivo na poslodavce i realni sektor, nego je u tom dijelu bitna i uloga vlada, zavoda i obrazovnih institucija'', dodao je Ećo.

Kopirati