Vlada nije nadležna

Sudbina radnika Ere: Novalić hotel vratio Bešliću i HNŽ-u u ruke

Za vrijeme održavanja sjednice ispred zgrade federalnih institucija okupili su se bivši radnici hotela "Ero", kojima u posljednje četiri godine nisu uplaćivani doprinosi, pa ne mogu ostvariti pravo na mirovinu.
Gospodarstvo / Posao | 19. 03. 2018. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici hotela 'Ero' su problem Mostara i HNŽ-a, rekao je federalni premijer Fadil Novalić u ponedjeljak u Mostaru te kako se rješenje mora naći na toj razini.

''Vlada Federacije BiH nikada ni financijski ni bilo kako drukčije nije rješavala problem nižih razina vlasti pa ne može ni ovaj. Federalna vlada ne može taj problem rješavati niti zakonski niti za to ima predviđena financijska sredstva'', kazao je premijer Novalić na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Za vrijeme održavanja sjednice ispred zgrade federalnih institucija okupili su se bivši radnici hotela "Ero", kojima u posljednje četiri godine nisu uplaćivani doprinosi, pa ne mogu ostvariti pravo na mirovinu.

Predsjednica Sindikata zaposlenika hotela "Ero" Mira Mandić novinarima je kazala kako je ogorčena Novalićevom izjavom, naglasivši kako je mnogim poduzećima u Bosni osobno premijer odobrio njihove zahtjeve. Dodala je kako djelatnici "Ere" neće odustati te kako sada slijedi sastanak nakon kojeg će vjerojatno poduzimati radikalnije mjere.

Podsjećamo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, nakon što je prije skoro mjesec dana primio radnike hotela, izjavio je kako će uputiti dopis federalnom premijeru Fadilu Novaliću kako bi  se riješio problem radnika hotela.

''Gradonačelnik je obećao da će kontaktirati Novalića, kako bi se riješili naši problemi  i kako bi nam se uplatili doprinosi'', rekla je tada za Bljesak.info predsjednica Sindikata radnika hotela  Ero Mira Mandić.

S druge strane, problem s mostarskim hotelom nastao je jer se u Vladi HNŽ-a ne mogu dogovoriti o kupovini. Naime, dok ministri iz HDZ-a BiH podržavaju odluku o kupovini kojom bi se vlada i institucije premjestile u ovaj hotel, ministri iz reda SDA ne žele dati svoju suglasnost što je radnicima potvrđeno iz Vlade HNŽ.

''Kolege ministri iz SDA su zamolili predsjednika Vlade da se izjašnjavanje odgodi na nekoliko dana dok se o cijeloj proceduri i kupnji hotela 'Ero' izjasni Županijski izvršni odbor SDA. Predsjednik Vlade je poštujući kolege u Vladi dao stanku i mi čekamo da se o konačnom ugovoru o kupnji hotela 'Ero' očituje i oglasi SDA'', rekao je ranije glasnogovornik Vlade Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Pero Pavlović. 

Iz SDA su međutim rekli da su radnici pitanje gradske razine, ali da podržavaju da se pitanje uposlenih riješi na regularan i zakonit način te da o tome treba iskreno razgovarati.

''Treba staviti sve dokumente na stol i naći rješenje. SDA želi samo jednu potpuno čistu situaciju oko objekta koji se kupuje'', rekli su nam ranije iz ove stranke.

 

Kopirati
Drag cursor here to close