Nasjedanje

Novalić obećao rudarima da neće ostati bez posla

Gospodarstvo / Posao | 08. 10. 2019. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalić poručio je danas rudarima Banovića da nitko od njih neće ostati bez posla.

Novalić u izjavi za Fenu navodi da od jučer poslijepodne (ponedjeljak, op.ur.) dobiva informacije da su rudari u Banovićima isprepadani jer im se svakodnevno govori da će biti otpušteno čak 1.500 rudara.

  

''Očigledno je da u pozadini politička igra u kojoj Vlada FBiH ne želi i neće sudjelovati. Žao mi je što pojedinci koji su se dobro okoristili o Rudniku Banovići plaše rudare, koji rade jedan od najtežih i najčasnijih poslova. Poručujem svim rudarima da niti jedan od njih neće ostati bez posla, a u prilog tome kao dokaz mojih tvrdnji je i odluka sa zadnje sjednice Vlade FBiH od 3. listopada gdje smo dali suglasnost za prijem 141 radnika i zadužili Upravu Rudnika Banovići da nastavi konkursnu proceduru za prijem radnika u radni odnos koji trenutno rade na određeno radno vrijeme od kojih su 52 radnika površinske eksploatacije, 50 podzemne eksploatacija, 21 radnik separacija i 18 radnika željezničkog prijevoza'', rekao je Novalić.

Podsjeća da je Vlada FBiH krajem rujna upoznata s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o implementaciji kolektivnog ugovora za područje djelatnosti rudarstva u FBiH uz koju je usvojeno nekoliko zaključaka.

Tada je prihvaćena inicijativa reprezentativnih sindikata rudarstva u FBiH da se produži primjena kolektivnog ugovora od 15.12. 2017. godine, koji je prestao važiti 11. 9. 2019. sve dok ne bude postignuta suglasnost za zaključenja novog, a Uprava JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo je zadužena da ubrza realizaciju Zaključka Vlade FBiH od 22.8.2019. godine kojim je zadužena da zajedno s Upravom Privrednog društva RMU "Banovići" d.d. Banovići formira zajednički tim kojim će otpočeti i voditi konsultacije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u cilju pripreme pregovora za zaključenje izmjena i dopuna važećeg kolektivnog ugovora.

''Molim rudare da ne nasjedaju na bilo kakve političke provokacije, a Vlada FBiH će nastaviti raditi na poboljšanju uvjeta rada i većih primanja rudara'', poručio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close