''Novaliću otvori Pandorine kutije''

Novalić ne odgovara radnicima Ere, pisao mu i Bešlić

Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru obespravljeni radnici hotela Ero opet će pokucati na vrata Grada Mostara i Vlade Federacije.
Gospodarstvo / Posao | 29. 03. 2018. u 11:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novaliću smo pisali više puta i on nam ne odgovara. Stalno nas spušta na nižu razinu i govori da mi nismo u njihovoj nadležnosti, te da prema nama nisu dužni ni po zakonu, jer mi pripadamo nižoj razini. Novalić kaže da ne želi otvarati Pandorine kutije'', rekla je za Bljesak.info Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika hotela 'Ero', još jednom pozivajući premijera Federacije Fadila Novalića na sastanak.

Naime, nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru obespravljeni radnici hotela Ero opet će pokucati  na vrata Grada Mostara i Vlade Federacije.

Radnici: Bit ćemo dosadni

''Tražimo uplaćivanje doprinosa i za naše pitanje su nadležni Grad Mostar i Vlada Federacije. Tražimo održavanje sastanka gdje bi bili prisutni Fadil Novalić i Ljubo Bešlić, da bi iznašli rješenje što se tiče doprinosa. Ovom prilikom pitam premijera Novalića tko je kriv i zašto je došlo do tolikih Pandorinih kutija u Federaciji. Opet je kriva Vlada FBiH jer porezna ne radi posao koji je trebala raditi, pa je toliko Pandorinih kutija koje je teško riješiti'', poručila je Mandić predsjednica sindikata čvrsto poručujući da neće stati dok se njihov status ne riješi.

''Mi nećemo stati, pozivamo i gradonačelnika Mostara i Novalića da se sastanu s radnicima i da se pronađe rješenje. Mi se nadamo da će odgovoriti i bit ćemo 'dosadni' dok ne dobijemo odgovor'', dodala je Mandić još jednom podvlačeći da radnici neće odustati.

Inače, kako je objasnila Vlada HNŽ-a je ispunila svoje i nemaju odgovornosti, tako je dogovoreno između Zavoda MIO/PIO i Vlade HNŽ-a i oni nemaju obveza prema radnicima hotela Ere.

Bešlić pisao Novaliću

Gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić je pisao premijeru Vlade Federacije Fadilu Novaliću, pozivajući ga na sastanak radnicima.

Bešlić je u pismu Novaliću podsjetio kako su radnici u više navrata prosvjedovali zahtijevajući da im se uplate doprinosi kako bi dio njih mogao ostvariti pravo na mirovinu, zdravstveno, a dio ići na Zavoda za zapošljavanje.

''Razlog mojeg obraćanja Vama, a što sam i obećao u razgovoru s predstavnicima Sindikata, jeste pomoć Vlade Federacije BiH da im se uplate doprinosi, koji zajedno s kamatama iznose 1,4 milijuna KM. To je federalna Vlada činila u mnogim slučajevima do sada, pogotovo za tvrtke iz Bosne. Stoga ovim putem molim da izađete su susret ovim djelatnicima, jer to nije prevelik iznos za 62 djelatnika. Zamolio bih da uskoro organizirate sastanak na kojem bi se u razgovoru s Vama i Sindikatom i Gradom Mostarom iznašlo rješenje za ovaj problem'', poručio je Bešlić između ostalog u svom pismu Novaliću.

Ping-pong Ero

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave. Na 77. sjednici Vlada HNŽ je, usvajanjem Odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o kupnji hotela ''Ero'' i davanju ovlasti predsjedniku Vlade za potpisivanjem Ugovora, okončala aktivnosti pri kupnji hotela ''Ero'' u Mostaru za smještaj županijskih tijela uprave. Također je, s ciljem osiguranja potrebnih sredstava, usvojila Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Članovi Vlade konstatirali su tijekom rasprave kako će donošenjem današnjih odluka biti ostvareni prioritetni ciljevi Vlade - učinkovitiji rad, smanjenje troškova smještaja tijela i organa uprave, te omogućavanje građanima da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge.

Inače, radnici hotela, su nakon najave kupovine 'Ere' krenuli u prosvjede. Traže uplaćivanje doprinosa i zaostalih plaća kako bi mogli u mirovine ili na zavod za zapošljavanje. Danima već prosvjeduju, a mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić dobio je ''odbijenicu'' od Vlade Federacije nakon što se obratio za pomoć. Tada je krenuo ping pong s radnicima 'Ere'.

''Vlada Federacije BiH nikada ni financijski ni bilo kako drukčije nije rješavala problem nižih razina vlasti pa ne može ni ovaj. Federalna vlada ne može taj problem rješavati niti zakonski niti za to ima predviđena financijska sredstva'', kazao je premijer Novalić na konferenciji za novinare nakon hitne sjednice Vlade FBiH u Mostaru. Istaknuo je kako mu je žao što se dobra namjera vlade kojoj je na čelu da riješi pitanje smještaja svojih institucija na jedno mjesto, time i racionalizira troškove svog rada našla u ovakvoj situaciji.

''Hotel 'Ero' je, kao gospodarsko društvo, u vlasništvu Grada Mostara. To je gradska firma i iz toga jasno proizlazi obveza, međutim, Vlada Federacije BiH se jednim svojim zaključkom još 2013. godine obvezala da će od prodaje hotela 'Ero' voditi računa o zbrinjavanju radnika'', rekao je ranije Herceg novinarima.

 Inače, u današnjoj izjavi za Bljesak.info. glasnogovornik Vlade HNŽ-a je još jednom ponovio kako Vlada HNŽ-a kupuje samo zgradu za smještaj svojih institucija te da nema odgovornosti prema radnicima.

Vlada HNŽ-a u lipnju je donijela odluku o kupnji mostarskog hotela ''Ero'' površine cca 9.500 metara četvornih. Objekt je na osnovu natječaja ponuđen po cijeni od 1.100 KM po metru četvornom što u konačnici znači da je 'Ero' prodan za iznos od cca. 10,5 milijuna KM.

Vlada bi u rekonstrukciju ''Ere'' trebala utrošiti blizu 1,4 milijuna maraka i to u četiri rate da bi objekt bio prilagođen potrebama smještaja institucija. Inače, trenutno se u zgradi mostarskog hotela nalaze ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, te obrazovanja i znanosti, Federalna porezna uprava odjel za HNŽ-a te Turistička zajednica HNŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close