Postupak izvanrednog nadzora

Novalić: Vlada će nadzirati značajna društva

Novalić je komentirao Uredbu o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sustavnog značaja za FBiH, koju je Vlada Federacije BiH danas usvojila
Gospodarstvo / Posao | 19. 10. 2017. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH usvojila je danas Uredbu o postupku izvanrednog nadzora u gospodarskim društvima od sustavnog značaja za FBiH koja je posebno važna u kontekstu poslovanja poduzeća iz grupacije Agrokor u BiH.

''U nekoliko navrata sam spominjao da imamo spremna zakonska rješenja i da ćemo pratiti razvoj situacije, te odlučiti o momentu kada ćemo posegnuti za takvim mjerama. Reguliranje ovakvih pitanja je izuzetno kompleksno i za pripremu održivog i funkcionalnog rješenja potrebno je izvršiti sveobuhvatne konzultacije sa svim interesnim stranama. Mi smo upravo to i uradili i ponudili rješenje adekvatno za FBiH'', kazao je u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić, odgovarajući na pitanje je li ovakvu uredbu trebalo donijeti ranije.

Premijer ističe da kompleksnost donošenja Uredbe prije svega proizlazi iz činjenice da smo mi tržišna ekonomija i da moramo poštovati neprikosnovenost privatne imovine.

Kako zaštititi sustav

''S druge strane, obzirom da smo mala, otvorena ekonomija veliki korporativni sustavi imaju značajan utjecaj na gospodarsku, socijalnu i financijsku stabilnost i moramo naći način zaštite sustava, a da pri tome poštujemo principe tržišne ekonomije. Upravo to smo i uradili kroz Uredbu. Kako je široj javnosti već poznato, aktivno smo radili na monitoringu aktivnosti grupacije u FBiH, te kroz razgovore na nivou BiH s povjerenikom iz Hrvatske, zahtijevali zaštitu najugroženijih u ovom procesu: dobavljača i zaposlenih. Na sjednicama Vlade su redovno razmatrane Informacije u stanju u grupaciji i zadužene su nadležne službe da pripreme prijedlog zakonskog rješenja. Prezentirani su nam planovi restrukturiranja i mi smo u cijelom procesu vršili konzultacije s interesnim stranama o potrebi uvođenja dodatnih mjera. Međutim, postoje procesi i događaji koji su izvan direktne kontrole grupacije, prije svega ovdje mislim na povjeritelje izvan BiH. S obzirom na to da recentna događanja vezano za aktiviranje garancija donose značajnu nesigurnost po pitanju razumijevanja cjelokupnih rizika, smatramo da je upravo sad najbolji trenutak da uvedemo i zakonsku mjeru pojačanog nadzora'', pojašnjava federalni premijer.

Pojašnjavajući što konkretno donosi Uredba, Novalić ističe da propisi poput uredbe imaju osnovni cilj da zaštite interese prvenstveno dvije interesne strane: zaposlene i dobavljače. Nakon detaljne analize pravnih rješenja u okruženju i njihove primjenjivosti na FBiH, nadležne službe Vlade su u konzultaciji s interesnim stranama pripremile Uredbu koja je danas usvojena.

''Uredba prije svega definira pojam sustavnog društva, kao sustav osnovnog i povezanih pravnih osoba koja kumulativno imaju najmanje 1.000 zaposlenih i 500 milijuna KM prometa. Mjere izvanrednog nadzora uključuju pojačan nadzor nad primjenom vrijedećih propisa, posebno Zakona o financijskom poslovanju i Zakona o radu. Izvanredni nadzor se uvodi na prijedlog resornog ministarstva u sistemskim društvima koja su suočena s problemom nelikvidnosti. Na prijedlog resornog ministarstva, imenuje se povjerenik, i definiraju specifična ovlaštenja. Povjerenik je dužan mjesečno izvještavati Vladu. Mjere po Uredbi mogu uključivati formiranje odbora povjeritelja, te pojačan nadzor nad bitnim stavkama u poslovanju kao što su redovno izmirenje obaveza, transakcije između povezanih lica, preuzimanje duga, davanje garancija između povezanih osoba, raspolaganje imovinom'', kaže premijer Novalić.

Vlada imenuje povjerenike

Upozorava, međutim da to ne znači da Vlada pouzima upravljanje nad grupacijom. Vlada imenuje povjerenika i sama ga plaća, a njegov prvenstveni zadatak je da nadzire financijske, ekonomske, pravne i socijalne aspekte, te da kroz definirane mjere minimizira rizike, piše Fena.

''Dat ću vam jednostavan primjer, povjerenik ne može zabraniti raspolaganje imovinom, ali putem mjera može osigurati da se sredstva dobivena na primjer prodajom imovine usmjere na plaćanje dobavljača, i to tako da se direktno nadzire poštivanje Zakona o financijskom poslovanju. Dakle, mi imamo postojeći zakonski okvir, a Uredbom pojačano nadziremo primjenu zakona, kako bi mogli djelovati preventivno, a ne nakon kršenja određenih odredbi'', navodi premijer.

Ističe da on kao premijer i Vlada u cjelini imaju informacije o tome kakvo je trenutno stanje u Konzumu. Kako kaže, Vlada FBiH intenzivno, od početka godine vrši pojačan monitoring stanja u grupaciji Agrokor.

''U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva događanja u BiH pod snažnim utjecajem dešavanja u Hrvatskoj. Upravo je svrha Uredbe da uspostavi nadzor i minimizira štetu. Kao što vam je poznato, započela je tranzicija brenda iz Konzuma i Mercator. Međutim, sama promjena brenda neće riješiti problem. Po podacima kojima raspolažemo, dobavljači su postigli sporazume s grupacijom i ostaje da se vidi hoće li biti ispoštovani od strane Agrokor grupacije, odnosno na koji način možemo dalje zaštiti prije svega dobavljače i zaposlene'', kaže Novalić.

Može li doći do stečaja Sarajevskog kiseljaka?

Na pitanje kakve posljedice može imati aktiviranje garancija Sberbanke za dug Jamnice i može li doći do stečaja Sarajevskog kiseljaka, predsjednik Federalne vlade podsjeća da se radi o sudskom izvršnom postupku i da u ovom trenutku ne može komentirati odluke sudske vlasti.

''S ekonomskog stanovišta, sama činjenica da će doći do promjene vlasništva nije sporna. Međutim, sporni su ostali dogovoreni procesi, kao što je dokapitalizacija Konzuma od strane Sarajevskog kiseljaka. Inzistirat ćemo da se transakcija obavi prije nego dođe do promjene vlasništva. Poslovanje Sarajevskog kiseljaka je stabilno, međutim ono što nas zabrinjava jesu moguće garancije, osim dionica, kao što su mjenice i hipoteke. U svakom slučaju, Uredba će nam dati ovlasti da ostvarimo uvid i imamo pravovremene i točne informacije. U ovom trenutku, ne bih spekulirao o tome postoje li takve grupacije i je li njihov obujam može ugroziti poslovanje do tog obujma da se pokrene stečaj. Ali, Uredbom se predviđaju i ovlasti povjerenika u slučaju pokretanja stečajnog postupka, tako da smo predvidjeli i tu situaciju'', naglašava premijer Novalić u razgovoru za Fenu.

Kada je u pitanju broj otpuštenih radnika iz grupacije, premijer navodi da podatke o broju zaposlenih Vlada prati na mjesečnom nivou.

Treba predložiti mjere

''Točno je da je došlo do značajnih promjena u prethodnom mjesecu. Posebno radi gašenja Velpro d.o.o. Po podacima kojima raspolažemo, dio radnika je prešao u Mercator, dok je dio ostao bez posla uz otpremnine. I dalje vršimo monitoring nad ovim procesom, kako bi se ispoštovale obveze prema radnicima. Ponovo naglašavam, mi ne možemo donositi menadžerske odluke u privatnim kompanijama. Kao privrednik dobro poznajem problematiku i znam da svaki proces restrukturiranja ima utjecaj na zaposlene. Obaveza Vlade je da zaštiti radnike tako da se restrukturiranje i eventualno smanjenje broja zaposlenih bude u skladu sa Zakonom o radu'', ističe premijer.

Po njegovim riječima, sljedeći korak je da resorno ministarstvo, u ovom slučaju Ministarstvo trgovine FBiH, treba predložiti uvođenje mjera, precizirati koje su adekvatne mjere u konkretnom slučaju, te da se imenuje povjerenik koji će u skladu s Uredbom provoditi pojačan nadzor.

O Vladinoj uredbi

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela je Uredbu o postupanju izvanrednog nadzora u privrednim društvima od sustavne vrijednosti za FBiH.

Ova uredba ne primjenjuje se na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim fondovima, društva za upravljanje penzijskim fondovima, društva za osiguranje i reosiguranje, lizing društva i mikrokreditne organizacije, koje reguliraju posebni zakoni.


Donesena Uredba je privremenog karaktera i bit će primjenjivana šest mjeseci.

U objašnjenju Vlade FBiH u vezi s ovom uredbom stoji da je neposredan povod za donošenje intenzivan monitoring aktivnosti u vezi s poslovanjem Agrokor grupacije u BiH, koji traje od početka drugog kvartala ove godine, piše Fena.

Mjere izvanrednog nadzora bit će primjenjivane na privredno društvo i sva njegova ovisna i povezana društva, a Vlada FBiH, na prijedlog resornog federalnog ministarstva, imenuje i razrješava povjerenika za provođenje mjera izvanrednog nadzora.

Trenutno je direktno ugroženo 1.300 dobavljača kojima Konzum duguje oko 130 milijuna KM, od čega je 60 milijuna KM dospjelih obveza, dok je broj neizravnih ugroženih dobavljača daleko veći, samo u mljekarskoj industriji više od 2.000.

Članovi Skupštine dobavljača koji posluju s kompanijama Konzum i Velpro su na sastanku s predstavnicima Vlade FBiH istaknuli da je neophodno da u sve buduće aktivnosti budu uključeni predstavnici vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close