''Obrti nude budućnost''

Nova suradnja BiH s Njemačkom - Prilika za nezaposlene osobe

Sve aktivnosti u projektu će financirati Savezne agencije za rad SR Njemačke sa svojim partnerima.
Gospodarstvo / Posao | 24. 11. 2020. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Muamer Bandić je 20.11.2020. godine potpisao Dogovor o suradnji na projektu ''Obrti nude budućnost'' (HabiZu) između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i Savezne agencije za rad SR Njemačke.

Projekt će sa njemačke strane implementirati Odsjek za međunarodne poslove Savezne agencije za rad SR Njemačke i Udruženje njemačkih obrta (ZDH), a sa bosanskohercegovačke strane Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i zavodi za zapošljavanje Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

"Ovaj projekt je izvanredna prilika za nezaposlene osobe da steknu suvremena znanja i vještine u skladu sa njemačkim obrazovnim i stručnim standardima. Rezultati projekta će ujedno biti osnova za buduće slične inicijative, sa posebnim fokusom na prijenos vještina i znanja u Bosnu i Hercegovinu. Ovakvi projekti strukovnog osposobljavanja, koji se odvijaju u suradnji sa njemačkim obrtničkim sektorom, mogu biti dragocjen doprinos u dokvalifikaciji bosanskohercegovačke radne snage, održavanju konkurentnosti bosanskih firmi i stvaranju prilike za zaposlenje u samoj Bosni i Hercegovini", priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ciljna grupa za sudjelovanje u projektu su osobe sa diplomom elektroničara, metalostrugara i instalatera za sanitarije, grijanje i klimatizaciju (prema njemačkom sistemu). Kandidati mogu biti nezaposlene osobe bez radnog iskustva ili osobe koje imaju radno iskustvo, ali nakon kojeg su nezaposleni određeni period.

Cilj projekta je povećanje kompetencija na tržištu rada za ukupno 120 kandidata kroz regrutaciju, dokvalifikaciju i integraciju kvalificiranih radnika u njemačka obrtna zanimanja za vrijeme trogodišnjeg trajanja projekta.

Svi zainteresirani kandidati se mogu lično prijaviti na javni poziv koji će biti otvoren do 04.12.2020. godine, a učesnici projekta će biti odabrani putem online intervjui. Odabrani kandidati će od ožujka 2021. godine učiti njemački jezik u Bosni i Hercegovini, a nakon položenog testa će ići na dokvalifikaciju koje će za njih organizirati obrtničke komore u Koblencu, Minhenu i Potsdamu. Svim kandidatima će biti plaćeni troškovi smještaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Njemačkoj.

Sve aktivnosti u projektu će financirati Savezne agencije za rad SR Njemačke sa svojim partnerima.

Javni poziv za prijavu za sudjelovanje je objavljen na web stranicama Agencije za rad i zapošljavanje BiH i zavoda za zapošljavanje. U skladu sa epidemiološkom situacijom, sve aktivnosti u ovoj godini će biti realizirane putem online sistema: prijave za učešće, intervjui i drugo.

Kopirati
Drag cursor here to close